Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2013

Extra alcohol voor verenigingen en buurtcentra

KAAG EN BRAASSEM – In de toekomst mogen (sport)verenigingen, kerkelijke centra, dorpshuizen en culturele centra zwakalcoholhoudende drank schenken. Deze zogeheten ‘paracommerciële rechtspersonen’ moeten zich daarbij wel houden aan strikte regels. Tegelijkertijd wordt de mogelijkheid van het organiseren van ‘Happy hours’ voor horecaondernemingen beperkt. Dit zijn onderdelen van de plannen van het college van burgemeester en wethouders. Het college gaat nog met de verschillende partijen in gesprek, zo laat wethouder Ton van Velzen weten.
Volgens de huidige plannen mogen de paracommerciële rechtspersonen vier keer per jaar alcohol schenken op speciale evenementen. Bij sportverenigingen geldt, dat zwakalcoholische dranken alleen toegestaan zijn van 12 uur ’s middags tot twee uur na afloop van de laatst gespeelde wedstrijd. Bij de overige paracommerciële horeca is schenken toegestaan vanaf een uur voor en tot een uur na de activiteit.
Volgens de plannen mogen paracommerciële rechtspersonen maximaal vier bijeenkomsten per jaar houden, die (mede) gericht zijn op niet-leden. Bijeenkomsten van persoonlijke aard zijn helemaal verboden. Dit geldt niet voor de dorpshuizen, culturele en kerkelijke centra: daar mogen bijeenkomsten van persoonlijke aard maximaal 26 keer per jaar georganiseerd worden, mits dit geen recepties en bruiloften zijn.
De horecaondernemingen worden volgens de plannen beperkt in hun mogelijkheden voor het organiseren van happy hours; tijdstippen waarbij de drank goedkoper is dan normaal. De prijs van bijvoorbeeld een biertje moet minimaal 60% zijn van de normale prijs. Als een biertje gewoonlijk 2 euro kost, moeten de klanten dus tijdens het happy hour minimaal 1,20 euro betalen.
Van Velzen stelt over de nog vast te stellen verordening op basis van de Drank- en Horecawet: ‘Dit is een concept en nog niet getoetst bij de horecaondernemingen zelf. We organiseren na het zomerreces twee informatieavonden, gesplitst voor de horeca en de paracommerciële rechtspersonen. Alles is dan nog bespreekbaar.’