Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2013

Rijden op vluchtstrook niet beboet

LEIDEN – De kantonrechter vindt, dat in bepaalde gevallen automobilisten gebruik mogen maken van de vluchtstrook. Dit bleek tijdens een zitting op dinsdag 25 juni. Een chauffeur had een bekeuring van 344 euro gekregen voor het ‘rijden over een vluchtstrook’. Hij maakte hier bezwaar tegen, omdat het volgens hem een noodzaak was.
De man lichtte toe, dat hij op een werkochtend rond 08:00 uur op de A44 bij de afslag Leiden achter in een file aansloot. Hij gaf aan dat er die ochtend een filevorming was bij de afslag die tot op de vluchtstrook voortduurde. ‘Ik ging voor mijn eigen veiligheid van de weg af en op de vluchtstrook staan. Het verkeer op de snelweg zelf, reed namelijk hard door en ik vind het niet sociaal als je helemaal tot vooraan doorrijdt om op het laatste moment met je auto tussen de wachtende filerijders te kruipen.’
De officier van justitie gaf aan, dat de bestuurder een overtreding had gemaakt en dus de bekeuring van 344 euro moest betalen. Maar de rechter oordeelde anders. Hij liet weten dat hij de situatie kent en dat op deze locatie van de A44 regelmatig files staan. Formeel is sprake van een overtreding, maar hij ging mee met de argumenten van de man. De rechter 'matigde de boete tot nul euro'.
Het is een baanbrekende uitspraak, want dit standpunt van de rechter biedt andere weggebruikers, die ook een bekeuring hebben gekregen voor het rijden op de vluchtstrook tijdens een filevorming, de mogelijkheid om alsnog hun gelijk te halen. En hun geld van de boete terug te krijgen.