Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2013

Alphen moet kiezen

KAAG EN BRAASSEM – Er is een kans dat Alphen aan den Rijn uit de Omgevingsdienst West-Holland stapt. Deze mededeling deed wethouder Jan Uit den Boogaard maandag 16 september tijdens de vergadering van de commissie SORBO.
Alphen gaat volgend jaar fuseren met Rijnwoude en Boskoop, waardoor er een nieuwe gemeente ontstaat. De wethouder liet weten: ‘Er zijn gesprekken geweest over de uittreding. De nieuwe gemeente gaat in de eerste vergadering in januari bepalen over de voorgenomen toetreding tot één van de beide omgevingsdiensten (West-Holland of Midden-Holland, JD). Het zou er toe kunnen leiden dat het advies zou kunnen zijn, dat de nieuwe gemeente moet toetreden tot de Omgevingsdienst Midden-Holland.’ Het is niet zo dat de achtergebleven gemeenten dan direct met een financieel nadeel worden opgescheept, zo stelt Uit den Boogaard: ‘Uittreden betekent dat je frictiekosten moet betalen voor die Omgevingsdienst waar je uittreedt.’ Overigens zijn er plannen van de Rijksoverheid om meerdere Omgevingsdiensten met elkaar te laten fuseren. Dus via een omweg zouden Kaag en Braassem en Alphen weer bij dezelfde Omgevingsdienst kunnen komen.