Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 oktober 2013

Bezwaren tegen stalen damwand

KAAG - De plannen voor een nieuwe haven en stalen damwand van de firma Hoogenboom leidt tot verzet. De bedrijven Vaarschool De Kaag, Fa. Van Asselt en Jachthaven ’t Fissertje maken er ernstig bezwaar tegen. Zo’n honderd vaartuigen maken gebruik van deze faciliteiten en ongeveer de helft hiervan behelzen huurboten. Die worden niet altijd bestuurd door ervaren schippers en zeilboten hebben wind en voldoende water nodig om te kunnen manoeuvreren.
‘De steiger met ligplaatsverhuur, de veelbesproken verplaatste botenloots moeten nu echt voldoende zijn. Het wegnemen van vaaarwater dat nu eigendom is van de staat en het plaatsen van een stalen damwant is het laatste wat hier gerealiseerd mag worden’, aldus de bezwaarmakers. Volgens hen zal door de nieuwe haven en de stalen damwand het aantal boten met buitenbootmotor toenemen. Dit zou versterkt kunnen worden doordat de damwand kan zorgen voor een veranderd stroomprofiel. Dezelfde hoeveelheid water moet door een smaller gebied en dat leidt tot versnelling van de waterstroom. Met dit zogeheten ‘zwaar water’ is het volgens de bezwaarmakers bij bepaalde windstanden voor ongeoefende schippers haast ondoenlijk om de haven uit te komen.
Lex van Rijn stelt: ‘Je hebt hier de volledige breedte van het water nodig, want om de haven uit te komen, moet je van links naar recht tegen de wind in zeilen. In zeiltermen heet dat laveren. Schepen aan de dijk zullen zorgen voor het wegvallen van de wind en dat maakt het niet mogelijk om te laveren.’ Peer Fisser laat weten: ‘De Kaag is van iedereen, maar Hoogenboom wil zich dit water toeeigenen. Maar de strijd is nog niet gestreden.’