Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 oktober 2013

Blij met Burgernet

KAAG EN BRAASSEM – Als een van de laatste gemeenten van heel Nederland neemt nu ook Kaag en Braassem deel aan het waarschuwingssysteem Burgernet. Donderdag 10 oktober drukte burgemeester Marina van der Velde samen met Anouk Veenstra, teamchef politie Nieuwkoop en Kaag en Braassem op een symbolische rode knop. Nu al hebben 452 inwoners zich aangemeld om op te letten bij een bericht over bijvoorbeeld een vermist kind of een melding van een tasjesroof danwel inbraak.
Een van de belangrijkste redenen waarom de gemeente zo lang gewacht heeft met het invoeren van Burgernet, waren de hoge kosten. Voorheen zou de gemeente 35 cent per inwoner moeten betalen, maar dat bedrag is nu gedaald naar 11 cent per inwoner. De burgemeester liet weten: ‘Samen heb je meer ogen dan de politie alleen. We roepen de omgeving op om mee te kijken in de eigen omgeving of er rare dingen gebeuren.’
Anja Vlaardingerbroek, projectleider Burgernet informeerde: ‘Burgernet is een samenwerkingsverband tussen inwoners, gemeente en politie. Het is een actief opsporingssysteem. In korte tijd kun je grote groepen deelnemers benaderen om uit te kijken naar een vermist persoon of gestolen auto. Het systeem is dom: het weet niet waar je bent te vinden. Ook als je in Friesland aan het wandelen bent, krijg je berichten over Kaag en Braassem.’ Mensen die echter een app van Burgernet hebben, kunnen ook berichten krijgen van de locatie waar ze op dat moment zijn. Landelijk hebben bijna 1,5 miljoen mensen zich al aangemeld en in het politiedistrict Den Haag gaat het om bijna 110.000 mensen. Dat deelnamepercentage is relatief laag, maar dat komt doordat Burgernet eerder is ingevoerd in andere delen van het land.
Burgernet is niet het eerste systeem dat mensen oproept om mee te helpen. Ook zijn er programma’s als NL Alert en Amber Alert. Als het aan Vlaardingerbroek ligt, zouden al deze systemen worden samengevoegd. ‘Dan kun je de mensen bereiken op basis van de plek waar ze op dat moment zijn.’ Nadeel hiervan is echter wel, dat met deze informatie compleet onschuldige inwoners plotseling verdachte worden op basis van het feit dat zij zich in de buurt van de misdaad bevinden.
Door Burgernet is het oplossingspercentage voor vermissingen flink verhoogd, zo laat de projectleider weten. ‘Mensen voelen zich heel erg betrokken bij vermiste kindertjes of volwassenen met rollators: daarvoor gaan deelnemers de straat op en gaan ze samen zoeken. Dankzij de oplettendheid van de deelnemers worden veel vermiste personen teruggevonden. Dat oplossingspercentage ligt hoger dan andere delicten.’