Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 oktober 2013

Column

Met een druk op een grote rode knop zorgde burgemeester Marina van der Velde er vorige week voor, dat ook Kaag en Braassem meedoet aan Burgernet. De gemeente betaalt 11 cent per inwoner, zodat alle dorpsgenoten hun mobiele telefoon kunnen aanmelden voor dit systeem. Zij krijgen dan waarschuwingsberichtjes over bijvoorbeeld een vermist kind of om uit te kijken naar tasjesdieven of verloren medicijnen.
Als vader van twee kinderen zou ik ook het liefste willen, dat de hele wereld alert is, op het moment dat één van hen vermist zou zijn. En wie wil  nou niet dat een scooterrijdende tasjesrover direct opgepakt wordt? Het systeem van Burgernet heeft veel goede kanten, maar toch bekruipt mij een ongemakkelijk gevoel.
En dat is het gevoel ‘de ene helft van de bevolking controleert de ander’. Mien van driehoog mag even politieagentje spelen en de buurjongen verklikken. Verdachte personen – die nog niet schuldig zijn bevonden door een rechter – worden in de handen gespeeld van de politie. Is Burgernet niet een eerste stap op weg naar een nieuwe samenleving waar we helemaal niet in willen verkeren?
Een ander gevaar van meedoen aan Burgernet is het behouden van de privacy. Nu is dat Burgernet nog een ‘dom systeem’, dat niet weet waar de mobiel van de deelnemer zich bevindt. Maar dit kan met één druk op een knop veranderen, zo bevestigt Elise Verbaan, relatiebeheerder politie eenheid Den Haag. Deelnemers die op dit moment verzekerd zijn van hun privacy, zodat de politie niet via Burgernet kan achterhalen waar ze zich op ieder moment van de dag bevinden, hebben geen zekerheid dat dit in de toekomst zal blijven.
Of ziet uw columnist spoken? Ik hoop het, maar nu al is er een Burgernet app, die wél weet waar de gebruikers zich op dat moment bevinden. En als je in de buurt van een misdrijf bent, word je niet alleen een mogelijke tipgever, maar ook een potentiële verdachte.