Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 oktober 2013

Nieuw leven voor kunstwerken

LISSE – Het grootste deel van de kunstwerken in het gebied De Waterkanten wordt op een nieuwe plek teruggeplaatst. Dit liet wethouder Adri de Roon (D66) weten op dinsdag 8 oktober.
Het kunstwerk van Jaap Min uit Bergen aan de plint van het oude Fioretticollege, bijvoorbeeld. Dit werk was geïnspireerd op de naam Fioretti en het zijn  tulpenvormen gemaakt met kapotgeslagen keramiek. De Roon: ‘Op zich de moeite van het bewaren waard en dat gaan we ook doen.’ In overleg met de erven van de kunstenaar is besloten om het grote kunstwerk te hangen in de nieuw te bouwen parkeergarage: daar kan het in de volle breedte worden bevestigd, met de juiste belichting. Het Fioretticollege verwijdert dit kunstwerk samen met de dochter van Jaap Min. Zodra de parkeergarage gereed is, wordt het kunstwerk daar bevestigd.
Aan de binnnenkant van het huidige zwembad is een mozaiek van Ger van Iersel bevestigd. Dit kan helaas niet worden verwijderd en zal tenonder gaan in de sloop. Op dezelfde plek, aan de buitenkant van de muur hangt echter een mozaiek van dezelfde kunstenaar; dat werk krijgt een plaatsje in de beeldentuin van het Landgoed Keukenhof. Ook het werk ‘De Ontmoeting’ van de kunstenaars Bok en Lugthart aan de Van Speykstraat krijgt een nieuw onderkomen. Dit beeld van twee liggende figuren gemaakt met blank staal krijgt een nieuwe plek in de openbare buitenruimte van de Waterkanten. De Roon: ‘Bijvoorbeeld in een plantsoentje.’
 
Voor de Lissese kunstliefhebbers had De Roon ook nog goed nieuws te melden. Ter waarde van 80.000 euro kan een nieuw kunstwerk aangeschaft worden, dat wordt geplaatst in de Waterkanten. Nog dit najaar begint de zoektocht naar een nieuw kunstwerk en de commissie Kunstaankopen wordt hier bij betrokken. Maar ook de buurtbewoners mogen hierover hun zegje doen.