Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 oktober 2013

Totale grondexploitatie bijna 50 miljoen euro in de min

KAAG EN BRAASSEM – Een tekort op de grondexploitatie van 49,8 miljoen euro: dat is de laatste financiële stand van zaken dat staat in de meest recente uitgave van het Projectenboek. Het meest verliesgevende project blijft Braassemerland, maar zijn miljoenentegenvallers te vinden bij kleinere projecten.
Voor Braassemerland staat een tekort op de grondexploitatie ingeboekt voor 47,3 miljoen euro, maar ook voor het project ‘Dorpshart Leimuiden’, waarvoor 37 woningen en 3.000 m2 aan winkels bedacht zijn, wordt een tekort van 3,7 miljoen euro verwacht. Dat is 100.000 euro per gezin dat er in de toekomst komt wonen. Een ander project dat een miljoenenverlies in het vooruitzicht heeft (2 miljoen euro), is Roelofarendsveen Zuid. Het bestemmingsplan hiervan moet uiterlijk november 2014 klaar zijn, zo laat het Projectenboek weten, want: ‘Als er eind 2014 geen vastgesteld bestemmingsplan ligt dat breed draagvlak heeft bij de inwoners, bedrijven en grondeigenaren in het gebied, zal er grote onvrede ontstaan.’
Andere projecten waar verlies op wordt gedraaid, zijn: het Connexxionterrein Leimuiden (300.000 euro), Peuterhof Rijpwetering (600.000 euro) en Hussonshoek Woubrugge (600.000 euro). Van het Connexxionterrein moet een industrieterrein gemaakt worden, op de Peuterhof komen uiterlijk begin 2015 38 huurwoningen van Alkemade Wonen en Woondiensten Aarwoude wil een woonzorgcomplex met 26 woonunits bouwen op de Hussonshoek.
Projecten die er op dit moment financieel nog wel goed voor staan, zijn Drechthoek II Leimuiden (0,9 miljoen euro, Beukenlaan II Leimuiden (0,8 miljoen euro) en Beukenlaan III en IV (1,2 miljoen euro). Enkele marktpartijen hebbeen aangegeven dat ze fase III (17 woningen) willen ontwikkelen. De realisatie van de 64 woningen op het grondgebied van de ijsbaan, volkstuinen en scouting laat nog wat langer op zich wachten. Het Oog Roelofarendsveen (0,4 miljoen euro) en de Pastoor Kwakmanlaan Rijpwetering (0,2 miljoen euro) staan ook nog in de groene cijfers.
Ook de Nieuwe Wetering Noord (I tot en met VII) mag zich verheugen op een positieve grondexploitatie van 1,2 miljoen euro. Hier moeten circa 45 woningen komen, maar er hangen donkere wolken boven dit project. Alkemade Woonen heeft toch geen interesse in het afnemen van locatie V, waar twaalf woningen gepland staan. ‘In tegenstelling tot eerder bericht’, aldus het Projectboek. Een nieuwe partij wordt gezocht voor het realiseren van die woningen. Eenzelfde ontwikkeling is er bij Nieuwe Wetering Oost: Alkemade Wonen had volgens de gemeente in eerste instantie toegezegd om acht sociale woningen van dit project af te nemen, maar ziet hier toch vanaf.