Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 november 2013

Besluit over koopzondagen met maand uitgesteld

KAAG EN BRAASSEM – Nadat fractievoorzitter Hans Nicolai (SVKB) zich vorige maand ondubbelzinnig uitsprak voor invoering van de koopzondagen, bleek dinsdag 29 oktober dat binnen zijn partij niet iedereen er hetzelfde over dacht. Gemeenteraadslid Ger van Emmerik pleitte ervoor, dat een besluit over de koopzondagen zou worden uitgesteld, totdat overleg was gevoerd met ‘de achterban’. Dit verzoek leidde tot onbegrip bij de PvdA en VVD.
Stefan Blom van MCD Supermarkten uit Leimuiden hield nog een gloedvol betoog aan de politici. ‘Ik ben voorstander van de zondagsrust, maar we moeten het in zeven dagen verdienen. Het is niet anders. Kies voor het bestaansrecht van de supermarkt in Leimuiden. Er zal geen bakker of slager omvallen omdat wij vier uur langer open gaan.’
De PvdA had het initiatief genomen om de zondagsopenstelling weer op de politieke agenda te zetten. ‘Elders gaan winkels ook open op zondag. Dat gaat ten koste van de winkelies in Kaag en Braassem. Als de supermarkten de deuren moeten sluiten, zijn ook onze winkels ten dode opgeschreven. Als de kleinere winkeliers niet open willen gaan, dan is dat aan hen. Maar kijk hoe druk het elders is op de zondagen. De behoefte hieraan is er wel degelijk.’
Van Emmerik vond dat het te snel was om nu al een besluit te nemen. ‘We zijn niet tegen de openstelling, maar we gaan niet instemmen met een motie hierover. We willen eerst overleggen met de inwoners en onze achterban.’ Hij stelde voor om het besluit hierover nog twee weken uit te stellen. Hierna begon tijdens de gemeenteraadsvergadering het hogere politieke werk. De motie van de PvdA werd aangepast. Het college van burgemeester en wethouders werd opgedragen om een voorstel te maken over het aanpassen van de Verordening winkeltijden. Op maandag 2 december worden alle inwoners, winkeliers  en andere belanghebbenden uitgenodigd om hun zegje te doen over de koopzondag. Daarna nemen de politieke partijen een definitief besluit over de vraag of de koopzondagen moeten worden ingevoerd. Het zal de derde keer zijn van deze gemeenteraadsperiode, dat de politieke partijen zich over dit vraagstuk buigen.
Opvallend was, overigens, dat deze motie ondersteund werd door de PvdA, VVD en SVKB, maar dat Ger van Emmerik als enige SVKB-lid tegen stemde. Bij het CDA stemde Lia Brouwer wél mee met de motie. De overige  leden van haar fractie waren tegen de motie, net zoals (een meerderheid van) het CDA tegenstander is van de invoering van de koopzondagen.