Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 november 2013

Column

PRO
Een nieuwe politieke beweging, of zo u wilt partij, heeft het levenslicht gezien. PRO Kaag en Braassem wil de komende vier jaar grote veranderingen brengen in de manier waarop de gemeente haar zaken regelt. ‘De gemeente moet hervormd worden van beleidsbepaler naar partner’, zo heet dat dan in politieke termen.
Als politiek journalist is de komst van een nieuwe partij natuurlijk altijd fijn om te zien. Toch rijzen er wel een paar vragen. PRO vervangt de PvdA als deelnemende partij aan de komende gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Maar zou die naamsverandering ook hebben plaatsgevonden als de landelijke PvdA in de peilingen op zestig zetels stond?
En dan die naam: PRO. Natuurlijk, ‘pro’ betekent ‘voor iets zijn’. Het is een positieve uitdrukking en de drie letters staan vooraan bij woorden als ‘progressief’ en ‘pro-actief’. Maar in onze omgeving zijn ook politieke initiatieven geweest om een nieuwe politieke partij op te richten, waarbij het eindresultaat onder de verwachtingen kwam te liggen. Zo is er in Oegstgeest de partij PrO (Progressief Oegstgeest), een samenwerkingspartij van onder meer PvdA en D66, maar D66-Oegstgeest heeft al aangekondigd om in die gemeente volgend jaar zelfstandig mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In Noordwijk is er de Progressieve Combinatie, bestaande uit PvdA, Groen Links en D66. Ook hier stapte D66 uit het samenwerkingsverband, waardoor die Progressieve Combinatie volgend jaar wordt opgeheven.
Er is natuurlijk een groot verschil tussen de ‘PRO’s’ uit Noordwijk en Oegstgeest en de fonkelnieuwe PRO in onze gemeente. Daar moeten meerdere partijen samenwerken en concessies doen, die ze niet leuk vinden. In Kaag en Braassem is PRO ontstaan als initiatief uit de PvdA. De hoop en verwachting is, dat nieuwe en enthousiaste mensen zich kandidaat stellen voor deze nieuwe beweging, mede omdat ze dat kunnen doen, zonder het labeltje ‘PvdA-er, VVD-er of SP-er’ opgedrukt te krijgen.
Raadslid Ilse van der Poel vindt niet, dat PRO een populistische partij is. Desalniettemin gaat de partij toch uit van populistische standpunten, als: ‘We willen de manier veranderen, waarop de gemeente nu werkt’, ‘Inwoners moeten een grotere rol krijgen’ en ‘PRO vertelt het eerlijke verhaal’. Vijf jaar geleden bestormde SVKB het politieke platform en werd in één klap de grootste partij. Maar als enige oppositiepartij hebben ze veel minder kunnen realiseren, dan ze gehoopt hadden. Zal PRO hetzelfde lot beschoren zijn? Daarover beslissen wij, de kiezers, op woensdag 19 maart.
JOEP DERKSEN