Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 november 2013

Dag van de Mantelzorger

LISSE – Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor mantelzorgers om deel te nemen aan de ‘Dag van de mantelzorger’. De mantelzorgconsulenten Petra de Gier en Bettine Krewinkel vertellen over de noodzaak dat ook mantelzorgers zich af en toe moeten kunnen ontspannen.
Op dit moment zijn in Lisse 150 mensen geregistreerd als mantelzorger, maar veel inwoners beseffen niet dat zij ook mantelzorger zijn. Ze beschouwen het verzorgen van een kind, ouder of buurman als iets ‘normaals’, waar niet het label ‘mantelzorger’ aan geplakt hoeft te worden. De Gier: ‘De mensen die bij ons bekend zijn als mantelzorger nodigen we uit voor de mantelzorgcafé’s, waar ze een stukje ontspanning en informatie krijgen.’
Vanaf 2015 wordt het aantal mensen dat mantelzorgactiviteiten verricht, waarschijnlijk een stuk groter. Door de bezuinigingen van de rijksoverheid moeten mensen die een beroep willen doen op de voorzieningen, eerst in hun eigen omgeving kijken en zien of iemand hen kan helpen. Bijvoorbeeld met het naar een ziekenhuis vervoeren voor een controle, of het naar buiten brengen van de vuilnisbak.
Een mantelzorgrelatie ontstaat heel langzaam, maar wel zeker, informeert Krewinkel. ‘Niemand kiest er voor om mantelzorger te worden. Maar als je partner wat mankeert, zorg je voor hem of haar. En als de gezondheid in de loop der jaren achteruit gaat, wordt de zorg steeds weer een stukje intensiever.’
De dag van de mantelzorg vindt plaats op zaterdag 9 november. Dan komen mantelzorgers uit Hillegom en Lisse samen in Kasteel Keukenhof, waar ze een rondleiding krijgen met aansluitend een lunch in het Koetshuis. Ook houden twee wethouders een praatje, maar de basis van dit evenement is, dat de mensen het gezellig hebben en zich kunnen ontspannen in het gezelschap van ‘lotgenoten’. Het vindt plaats van 10:45 uur tot 14:30 uur. Aanmelden voor dit evenement kan nog tot en met donderdag 7 november via T: 0252 519 700 of E: info@welzijnhillegom.nl.