Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 december 2013

Asbest in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

KAAG EN BRAASSEM – Enkele weken geleden werden basisscholen onderzocht op asbest en afgelopen week bleek, dat dit gevaarlijke spul zich ook bevindt in de gebouwen van een aantal kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Het college van burgemeester en wethouders stelt, dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is.
Al op 9 oktober werd beschadigd asbest geconstateerd in de berging en cv ruimte in De Grote Beer (Oude Wetering). Maar een spreiding van asbest is daar niet gevonden. De gemeente maakte dit nieuws pas bekend, toen de asbest in de week van 13 tot en met 18 december was gesaneerd. De gebouwen aan het Onelplein 5 – 7 in Roelofarendsveen hebben golfplaten op het dak en ongeveer de helft hiervan bevat het kankerverwekkende asbest. Maar ook hier is er volgens het college geen sprake van gevaar voor de volksgezondheid. De golfplaten blijven gewoon op het dak liggen, tot het moment dat het dak zelf voor onderhoud aangepakt moet worden.
In Baloe (Rijnsaterwoude) is asbest geconstateerd in de binnenbekleding van de deur van de CV-ruitme, maar ook in de beglazingskit van de kozijnen rond de entree, waar dagelijks ouders hun lieftallig kroost komt brengen om daar te spelen en te leren. Een ambtelijk rapport stelt hierover: ‘De situatie is niet van invloed op de gezondheid van de gebruikers. De deur zal in het kader van onderhoud medio 2014 preventief worden vervangen.’ In Jeugdland III en Snoopy (beide in Woubrugge) en bij de Poldersprong (Rijpwetering) is bij onderzoek geen asbest gevonden. Wethouder Jan uit den Boogaard informeert: ‘In de gevallen waar asbest is aangetroffen, blijven de metingen onder de norm. Er zijn geen risico’s voor de kinderen of begeleiders.’
De gemeente verstrekt hierover verder geen informatie: die moeten de ouders volgens de wethouer maar bij de scholen zelf halen. ‘Wij zijn verantwoordelijk voor het gebouw en zij voor de leerlingen. Ik ga ervan uit dat de  communicatie op een goede wijze gebeurd is.’ In totaal heeft het de gemeente zo’n 25.000 euro betaald aan het verwijderen van het asbest bij alle peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. In dit bedrag zitten naast de sanering zelf ook de kosten voor inventarisatie en het onderzoek.

Het komende jaar gaat de gemeente ook de aanwezigheid van asbest in maatschappelijk vastgoed controleren. In eerste instantie wilde de wethouder deze toezegging niet doen. ‘Bij asbest in gebouwen waar volwassenen komen, gelden heel andere normen dan op scholen waar de kinderen komen. Die kinderen blijven langer in de scholen, terwijl de volwassenen bijvoorbeeld daar een uurtje zijn om te sporten.’ Maar de gemeente is verantwoordelijk voor de gezondheid van alle inwoners. Hoe kan het dan zijn, dat de gemeente er niet voor zorgt dat in alle gebouwen die gemeentelijk eigendom zijn, gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van asbest? Een paar uur later kwam de afdeling communicatie met het antwoord: ‘De reden dat het maatschappelijk vastgoed nog niet is onderzocht, is dat de gevoeligste categorie (scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven)  de eerste prioriteit heeft. Uiteindelijk zullen alle oudere gebouwen worden gecontroleerd.’