Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 december 2013

Dwangsom van een half miljoen euro

LEIMUIDEN – De eigenaar van het bedrijf aan de Westerdijk 40 moet een dwangsom van maar liefst 500.000 euro betalen. De reden hiervoor is, dat hij kraanwagens en bouwmachines op het bedrijventerrein heeft gezet. En dat mag niet volgens de gemeente, omdat hier in het verleden afspraken over zijn gemaakt. De ondernemer kreeg toestemming om een grotere hal te bouwen, onder voorwaarde dat dan al zijn machines en kranen uit het zicht zou halen. Dat is niet gebeurd, zo constateerden boa’s en dus is volgens de gemeente de overeenkomst niet nagekomen. Alleen een gang naar de rechter kan er mogelijk nog voor zorgen, dat de ondernemer de boete van een half miljoen euro niet hoeft te betalen.
Wethouder Jan uit den Boogaard liet donderdag 19 december weten: ‘Het is een hoge boete, maar je maakt een afweging in de mate van niet nakoming. Wat is de impact van 5.000 euro hier? Hoe krijg je een grootbedrijf ertoe om zich te houden aan de afspraken die gemaakt zijn? Die grote hal is wel gebouwd, maar die bedrijfsruimteis  niet leeg gemaakt. Het had hem geen cent hoeven kosten, als die machines binnen de gestelde tijd binnen waren gezet.’ Met twintig van dit soort gegalletjes heeft de gemeente geen finacniele problemen meer, zo constateert de journalist. De wethouder lacht: ‘Dat klopt!’ Maar voor de ondernemer is het niet zo grappig, want hij krijgt ook niet meer de tijd om de zaken te herstellen. Hij ontvangt van de gemeente een ‘ingebrekestelling’, met daarin de mededeling dat de boete van een half miljoen euro betaald moet worden.