Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 december 2013

Eigen budget minima voor noodaankopen

LISSE – Voortaan hoeven de minima die wat extra geld kregen voor bijvoorbeeld de aankoop van een koelkast, geen facturen meer te laten zien. De Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek (ISD) geeft haar cliënten meer vrijheid op dit terrein. De losse vergoedingen worden nu vervangen door één zogeheten POB (Persoons Ondersteunend Budget). Wethouder Adri de Roon (D66) verstrekte dinsdag 17 december meer informatie.
Hij liet weten: ‘Tot nu toe was het beroep op de eigen verantwoordelijkheid niet altijd even groot. De algemene voorziening, zoals het vergoeden van de aanvullende premie voor de colletieve ziektekostenpremie blijft. De POB hodut in, dat we het aan de mensen zelf over laten, wat ze met dat geld gaan doen. Dan hoeven de mensen de rekening niet meer overleggen van de koelkast die ze bijvoorbeeld hebben aangeschaft.’ De hoogte van dit POB bedraagt 600 euro per jaar voor alleenstaanden en 900 euro per jaar voor samenwonende minima.
 
Is het wel een goede zaak, om de mensen zomaar geld te geven en te zeggen: ‘Kijk maar wat u er mee doet’? De kans is aanwezig, dat ze dit geld gaan gebruiken voor ‘leuke’ dingen en het bedrag op is als er een noodzakelijk artikel voor het huishouden als een stofzuiger of wasmachine moet worden aangeschaft. De Roon: ‘We gaan er van uit dat mensen in die inkomenssituatie de uitgaven doen die noodzakelijk zijn. Het is aan hen of ze een koelkast of broodrooster kopen.’ En of die spullen nou bij een officiële dealer aangeschaft worden of tweedehands via internet; dat maakt ook niet meer uit. 
 
Hiernaast komt er een extra stimulans voor de mensen om een baan te zoeken en te vinden. Wie daar in slaagt, krijgt een ‘uitstromingspremie’ van 800 euro. Het is echter niet zo, dat je ergens gaat werken, na een maand weer terug valt in de uitkering en de week daarna weer ergens anders gaat werken om zo iedere keer 800 euro te incasseren. Met die mogelijkheid heeft het Dagelijks Bestuur van de ISD rekening gehouden. ‘We zijn wel goed, maar niet gek’, aldus De Roon. Als je een keer een uitstromingspremie hebt gehad, duurt het twaalf maanden voordat je er weer een beroep op kunt doen.’