Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 december 2013

Fietsenstalling moet naar tochtgat

ROELOFARENDSVEEN – Al bijna vier jaar staat er een fietsenstalling illegaal op het terrein achter het gebouw Roelofstaete. Dit feit was al die tijd al bekend en iedere dag reden de boa’s er langs, zonder dat hiertegen actie werd ondernomen. De gewraakte fietsenstalling staat namelijk recht tegenover de ingang van het gemeentehuis. Maar na een nieuwe klacht over de fietsenstalling, zet het college van burgemeester en wethouders toch door; de fietsenstalling moet verplaatst worden.
Wethouder Jan uit den Boogaard liet vorige week weten: ‘Die fietsenberging staat op een plaats waar die niet mag staan volgens een bestemmingsplan. Ze hadden ‘m eerst op een stuk grond van de gemeente gezet en dat zorgde voor een privaatrechtelijk provleem. Nu staat die op een ander plek, die ten koste gaat van parkeerruimte.’ Een paar jaar geleden had de gemeente een alternatieve locatie voorgesteld om de fietsenstalling te plaatsen, maar de vereniging van eigenaren van Roelofstaete heeft dit aanbod niet geaccepteerd. Ze vonden dat die plek ‘een te groot tochtgat’ was.
De gemeente pakt nu echter door. De fietsenstalling moet binnen zes weken van de huidige locatie verdwijnen, anders legt de gemeente een dwangsom op van 5.000 euro. Waarom wordt er nu pas actief gehandhaafd? Uit den Boogaard: ‘We zitten wat krap in de mensen en dan zakken dingen weg. Je bent harder bezig met andere zaken, totdat iemand belt met de mededeling dat die fietsenstalling verkeerd staat. We kijken er iedere dag op uit, maar dat is niet vreemd. Onze handhavers hebben de handen vol. Zo’n fietsenstalling heeft niet de hoogste prioriteit. Dat hoort niet, maar het werkt wel zo.’
De gemeente hanteert drie manieren van handhaven. Zo worden ieder jaar bepaalde gebieden geselecteerd, waar de boa’s actiever gaan controleren. In 20014 zijn dit onder  meer de Molenkade, Drechtoevers en Blauwpolder. Daarnaast rijden de boas’s rond, zien dingen en maken melding van de zaken waarop gehandhaafd moet worden. De wethouder: ‘De derde manier is de pieplijn.’ U bedoelt dat de inwoners piepen over een klacht en dat de gemeente dan actie onderneemt? ‘Ja’, bevestigde Uit den Boogaard.