Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 december 2013

Vermakelijkhedenretributie afgeschaft

OEGSTGEEST – Corpus hoeft definitief geen vermakelijkhedenretributie te betalen. Hierdoor bespaart het museum zich jaarlijks ruim 50.000 euro. Voor de gemeente is het echter een forse kostenpost, maar het college van burgemeester en wethouders kan niet anders dan het afschaffen van die belastingvorm. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft namelijk vastgesteld, dat de vermakelijkhedenretributie niet wettig is, omdat het puur gaat om een belasting die als doel heeft geld te innen, zonder dat er een tegenprestatie tegenover staat.
Heeft het toenmalig college fout gehandeld nu blijkt dat dit onrechtmatig is? Gemeentelijk woordvoerder Thijs Nouwens laat weten: ‘Nee, dat is niet het geval. Het vaststellen van de verordening vermakelijkhedenretributie is een bevoegdheid van de raad en volkomen rechtmatig. Iedere belastingplichtige in Nederland heeft vervolgens het recht bezwaar te maken tegen de daaruit volgende belastingaanslag. Corpus heeft als belastingplichtige aangegeven gebruik te zullen maken van dit recht indien de gemeente zou overgaan tot het opleggen van een aanslag.’