Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 december 2013

Winkels niet het hele jaar open op zondag

Discussie start weer na gemeenteraadsverkiezingen
NIEUWKOOP - Een motie van D66 en Onafhankelijk Liberaal Nieuwkoop om over te gaan tot de verruiming van winkelopenstellingen op zondag werd weggestemd door een meerderheid van de gemeenteraad.
Het onderwerp kwam deze gemeenteraadsperiode voor de derde keer aan bod en Marco Oehlenschläger (D66) deed zijn uiterste beste om met name de VVD over de streep te trekken. Eerder dit jaar had een meerderheid van de raad bepaald, dat een onderzoek moest plaatsvinden over de wenselijkheid van de koopzondagen. De resultaten van dat onderzoek werden in december bekend en D66 wilde het ijzer smeden toen het nog heet was.
Oehlenschläger concludeerde over het onderzoek: ‘36% van de ondervraagde mensen wil helemaal geen koopzondag, dus 64% wil dat wel degelijk. Bovendien verwacht 88% van de winkeliers een omzetstijging. Dit onderzoek wijst uit dat we het best kunnen overlaten aan de winkeliers en de winkelaars om te bepalen of de winkels op de zondag open zijn. Of dat nu één, twaalf of 52 zondagen zijn.’
Deze opvatting stond gelijk aan vloeken in de kerk voor fractievoorzitter Elias van Belzen (SGP-ChristenUnie): ‘De cijfers worden eenzijdig geïnterpreteerd. Je kan ook zeggen dat 53% van de inwoners geen verandering van beleid wil. Van de 40 ondernemers die hebben gereageerd, zegt 60% dat ze geen koopzondagen wil. We zijn voor een collectieve dag waarop iedereen rust ervaart en elkaar op kan zoeken.’
Ook het CDA was fel tegen. Raadslid Van Wijk: ‘We zitten midden in het proces van een zorgvuldige afweging. Daar komt deze motie dwars doorheen. Het CDA houdt zich aan de gemaakte afspraken in het coalitieprogramma.’ Ook de VVD houdt zich aan die afspraken, zo liet raadslid Paul Platen weten. ‘Deze motie komt te vroeg en ontbeert de nodig zorgvuldigheid.’ Pien Schrama – van Kessel (Midden Partij Nieuwkoop) hekelde: ’Uw partij heeft dit jaar de motie ingediend om het onderzoek te houden. Toen gaf u niet aan, dat u niet voor 19 maart 2014 een besluit wilde nemen.’
Stef Leliveld (SamenBeter Nieuwkoop): ‘We zijn ongerust over de ondernemers en werknemers. Met name de kleine ondernemers met geen personeel of één medewerker hebben nou niet bepaald een forse rol in deze enquete gespeeld.´ Zijn partij plette voor nog een onderzoek om de mening te vragen aan de kleinere ondernemers met hun medewerkers.
Wethouder Trudy Veninga vond dat ´je alle kanten op kunt met de resultaten van het onderzoek´. Toch liet ze weten, dat het college van burgemeester en wethouders bereid was om in februari verschillende keuzes voor te leggen aan de gemeenteraad over het al dan niet uitbreiden van de koopzondagen. De motie werd echter verworpen met 9 stemmen voor en 12 tegen.