Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 februari 2014

Handhaven regels blijkt lastig

OUDE WETERING – Op het perceel Plantage 37 mag een golfbreker annex passantensteiger worden aangelegd. Echter, passanten mogen hun vaartuig slechts voor maximaal 72 uur aanleggen in de havens. Borden die deze regel duidelijk maken, worden binnenkort geplaatst. Maar hoe controleert de gemeente dit? Wethouder Antoon Kea liet donderdag 13 februari weten, dat de haveneigenaren geen overzichten hoeven bij te houden van de mensen die bij hen aanmeren en hoe lang hun boten daar dan liggen. Wat heeft het dan voor nut om een 72-uur regel in te stellen, als de toezichthouders dit niet kunnen handhaven?
De wethouder gaf de opdracht om deze vraag uit te zoeken en een gemeentelijk woordvoerder gaf een reactie: ‘Er geldt zowel een eigen verantwoordelijkheid voor de passant als voor de eigenaar van de passantensteiger. De passanten houden zich er over het algemeen netjes aan. De toezichthouders (boa’s) nemen de passantensteiger mee in hun controlerondes. Mocht een passant zich er niet aan houden, dan kunnen de toezichthouders de passant erop wijzen dat deze in overtreding is (waarschuwen). Als deze niet aanwezig is (kunnen ze) een sticker plakken waar men binnen een korte termijn wordt verzocht het vaartuig te verwijderen van de passantensteiger of uiteindelijk handhavend optreden door het vaartuig weg te laten slepen. Meestal komt het niet zover. Er zijn dan ook nog geen boetes uitgedeeld.’ Kea bevestigde: ‘We maken gebruik van het piep- en knijpsysteem. De boa’s zullen de boten niet iedere dag controleren.’