Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 maart 2014

101 jaren vol met verhalen

 
JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – Vorig jaar vierde Riet Verhoef – Gussenhoven haar honderdste verjaardag en zaterdag 22 maart deed ze hier nog een schepje (jaartje) bovenop. Burgemeester Els Timmers kwam voor deze gelegenheid langs om een bos bloemen te overhandigen aan de 101-jarige en gezellig met haar te lachen. Want ondanks haar hoge leeftijd ontgaat Verhoef nog maar weinig.
De in Delft geboren dame verhuisde in 1937 met haar man naar Oegstgeest. Ze was toen 24 jaar. Bijna vijftig jaar lang had ze een gelukkig huwelijk tot haar man haar ontviel. Ze heeft in haar leven veel meegemaakt; twee wereldoorlogen, de opening van het Vredespaleis en de oprichting van de Koninklijke landmacht.
Vorig jaar liet Verhoef nog weten: ‘Het is geweldig om honderd te zijn: ik voel me goed en gezond’. Maar ze heeft een moeilijk jaar gehad, zo laat ze weten. Door een ongelukkige val werd ze enkele maanden in een verpleeghuis opgenomen en moest ze lang revalideren. Pas op 11 februari van dit jaar was ze weer gezond genoeg om in haar eigen bed te slapen. De periode heeft op haar een diepe weerslag gehad. In diezelfde periode kwam ook het verschrikkelijke nieuws dat het qua gezondheid niet goed gaat met enkele van haar naaste familieleden. En hoe fijn Verhoef het ook vond dat haar kinderen en hun partners bij het bezoek aanwezig waren, toch waarde een donkere sluier over het feestelijke moment.
Gelukkig heeft Verhoef veel zaken om van te genieten, onder meer haar tien kinderen, twintig kleinkinderen en 23 achterkleinkinderen. Ook Timmers bracht de lach terug op het gezicht van Verhoef en de 101-jarige liet blijken, dat ze het nieuws nog goed bijhoudt: ‘Ik heb alles in de krant gelezen van wat er het afgelopen jaar is gebeurd!’ Timmers vertelde dat Verhoef de laatste eeuwling plus een jaar is, die zij officieel bezoekt, omdat de burgemeester met haar 65 jaar en twee maanden met pensioen gaat. Verhoef reageerde: ‘U hebt ook de leeftijd om te stoppen!’ Deze opmerking van de vrouw die 36 jaar ouder is, deed Timmers luid schaterlachen.
Het gesprek ging al gauw verder over allerlei zaken. Verhoef liet weten, dat ze graag in Oegstgeest woont en ze haalde herinneringen op aan de tijd dat haar kinderen nog bij haar in huis woonden. ‘Met allemaal een eigen bed!’ Haar familie vindt het geweldig, dat Verhoef ondanks haar 101 jaren nog altijd zelfstandig woont. ‘Ze wordt omringd door goede hulp van de thuiszorg en dat is de reden dat ze hier nog kan wonen.'