Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 maart 2014

‘Het is een mooie uitslag’

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – D66 is de grote winnaar van de verkiezingen en gaat de coalitieonderhandelingen in als de grootste partij. Een andere winnaar is Lokaal Oegstgeest; de partij die ontstond dankzij Eelke van den Ouweelen, het raadslid dat enkele jaren geleden uit LO (Leefbaar Oegstgeest) stapte. Nu heeft Lokaal Oegstgeest bijna het zelfde aantal zetels als Leefbaar Oegstgeest.
De einduitslag laat een verdeeld dorp zien. D66 kreeg het meeste aantal stemmen en scoorde vier zetels; net zoveel als de VVD, dat één zetel verloor. Grootste verliezers zijn de partijen Progressief Oegstgeest (PrO) en LO; zij duikelden beide van zes naar drie zetels. Het CDA won een zeteltje om ook op drie uit te komen en de twee resterende zetels gingen naar Lokaal Oegstgeest. De Libertarische Partij wist onvoldoende kiezers aan zich te binden om een zetel te scoren.
Lijsttrekker Boris Kocken (D66) is blij: ‘Dit is absoluut boven verwachting. Ik stond er zelf even van te kijken. De winst komt door onze campagne, de gesprekken die we met de mensen hebben gevoerd, maar ook de ontevredenheid bij de inwoners over wat er de afgelopen jaren in Oegstgeest gebeurd is.’ Zijn partij moet met minimaal twee andere partijen een coalitie vormen. Zijn voorkeur is, om dit niet met drie andere partijen te doen, al sluit hij deze optie nog niet uit.
Het CDA is een andere winnaar. Lijsttrekker Marien den Boer spreekt over ‘een mooie uitslag. We hebben zelfs iets meer stemmen dan vier jaar geleden, al hadden we natuurlijk op meer gehoopt.’ Zijn partij is bereid om tot een coalitie toe te treden. ‘Er zijn heel veel combinaties mogelijk en PrO en LO zijn gehalveerd.’ De glimlach van Van den Ouweelen is na enkele dagen nog altijd niet van zijn gezicht verdwenen. ‘We komen uit het niets en zijn bijna even groot als LO. Ik zie bij hen een wat zurige verwarring. We zijn een beetje verrast door het succes van D66, maar de winnaar heeft altijd gelijk. Van den Ouweelen ziet mogelijkheden voor een vierpartijencoalitie: ‘Dan zou er eentje geen wethouder hoeven te leveren. Voor mijn partij is het echter een breekpunt in de onderhandelingen dat noch de zittende wethouders noch de voormalige wethouders De Ridder en Van Oortmerssen terugkomen.’