Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 maart 2014

Rijen voor het stembureau

JOEP DERKSEN
NIEUWKOOP – Bijna continue stond er een rij in het stembureau van het gemeentehuis in Nieuwveen. De ene na de andere kiezer bracht zijn of haar stem uit en had zo woensdag 19 maart een stukje invloed op de uiteindelijke verkiezingsuitslag.
Om 19:30 uur had al 50% van de kiezers gestemd; een opkomst van ruim 1.100 personen. Agrariër Niels de Jong laat weten, waarom hij een deel van zijn kostbare tijd gebruikt om een stem uit te brengen: ‘Ik vind dat er aan de boeren gedacht moet worden, want de agrarische sector wordt het minst aan gedacht.’ Hij refereerde aan een eerder artikel in ‘Hier! Nieuws uit de polder’, over de verdragsondertekening voor de Nieuwkoopse Plassen. ‘Daar denken de bestuurders wel aan, maar hoe zit het met de agrariërs die in dat gebied hun brood moeten verdienen?!’
Even later komt Piet Heemskerk uit het stemhokje lopen. Hij had zich wel wat ingelezen in wat de verschillende partijen willen, zo laat Heemskerk weten. Maar uiteindelijk is zijn stem toch gegaan naar die partij waar hij al jaren zijn stem aan geeft. Niet gaan was voor Heemskerk geen optie: ‘Ik vind het belangrijk dat je als kiezer je stem laat horen.’
Gerard van Mastwijk wilde niet één, maar twee stemmen uitbrengen. Zijn vrouw had hem een volmacht gegeven om dit voor haar te regelen, maar de leden van het stembureau weigerden. Van Mastwijk diende niet alleen zijn eigen identiteitsbewijs te tonen, maar ook dat van zijn vrouw. Dat had deze kiezer niet bij zich, dus de stembureauleden waren onverbiddelijk: geen identiteitsbewijs is geen stem uitbrengen. ’ Een andere kiezer ziet het hoofdschuddend aan: ‘Belachelijk toch?! Laat die man zijn stem toch namens zijn vrouw uitbrengen!’ Teruggaan naar huis blijkt ook geen optie te zijn voor Van Mastwijk: ‘Ik moet nou naar mijn werk.