Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 april 2014

Verrast door brandweerbesluit

OEGSTGEEST – In zijn eerste maand als burgemeester werd Jan Waaijer compleet verrast door het besluit dat de brandweerkazerne gaat sluiten. Hij zei het niet met zoveel woorden, maar Waaijer voelde zich belazerd. In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 24 april informeerde hij de raadsleden wat er allemaal gebeurd is.
Waaijers eerste kennismaking met de lokale brandweercommandant en de regio-officier vond plaats op 31 maart. Hierin werd verteld, dat er plannen zijn voor een nieuwe brandweerkazerne in de regio en dat hier op 10 april meer informatie over naar buiten zou komen. Waaijer liet daarop weten, dat hij bij die aankondiging aanwezig wilde zijn. Een week later sprak de burgemeester de regio-officier weer en leek het, dat er geen nieuws was over de komst van een nieuwe regionale brandweerkazerne.
Maar de daaropvolgende donderdagochtend bleek dat het besluit over het sluiten van de Oegstgeestse kazerne al genomen was, en dat de vrijwilligers geïnformeerd waren. ‘Ik heb de regionale commandant gezegd dat ik dit niet pik. Het gesprek verliep niet bevredigend. Op mijn vraag waarom ze mij niet geïnformeerd hadden, werd gesteld dat mijn secretaresse had gezegd dat ik niet bereikbaar was.’ Het is voor de burgemeester geen goed excuus, want hij zei dat als het gaat om een ingrijpende maatregel als het sluiten van de kazerne, de secretaresse zeker de verantwoordelijkheid had genomen om de commandant in contact te brengen met de burgemeester.
Waaijer: ‘De terechte verontwaardiging van de vrijwilligers over het sluiten van de kazerne is ook de mijne. Het is gemeentegeld wat we inbrengen. Ik heb er moeite mee als een club voor zichzelf gaat beginnen. Er moet altijd een gemeentelijke band bljiven.’  Ik vewracht dat de brandweercommandant bestuurlijke sensitiviteit heeft. De brandweer die zelfstandig verder wil zonder bestuurlijke binding is fout. De brandweer staat in dienst van de burgemeester en niet andersom.’