Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 april 2014

VVD gaat het proberen met CDA en LO

Lokaal schuift ook aan in coalitieonderhandelingen
JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – Het advies van informateur Kradolfer om een coalitie te vormen met VVD, CDA en PrO, waarbij LO als steunpartner fungeert, is afgeschoten. De leden van zowel CDA als LO konden zich niet vinden in dit advies en stonden er op dat eerst wordt geprobeerd om een coalitie  te vormen tussen VVD, CDA en LO. Fractievoorzitter Vincent Janssen (VVD) kondigde donderdag 24 april aan, dat ook de tweede formatiepoging  hiermee was stuk gelopen.
Janssen: ‘VVD, LO en CDA hebben alledrie aangegeven dat deze coalitie de eerste voorkeur heeft. Ik heb de conclusie getrokken dat de formatie van deze drie partijen het meest voor de hand ligt. Deze coalitie wil zoeken naar een brede meerderheid in de raad. Ik heb D66, PrO en Lokaal gevraagd steun te willen geven aan deze coalitie. D66 en PRO wil dat van geval tot geval bekijken. Lokaal wil echter in het formatieproces betrokken worden. Dat gebeurt zo spoedig mogelijk.’ Fractievoorzitter Boris Kocken (D66) vond dat er snelheid moest komen in het proces. ‘Hoelang denkt de VVD dat dit gaat duren? We zijn inmiddels toch al bijna twee weken onderweg sinds de opdracht geven is aan de informateur.  Janssen liet zich niet uit de tent lokken. ‘Wij streven er naar het zo snel mogelijk te doen, maar niet ten koste van de kwaliteit.’
Fractievoorzitter Simon Vogel (LO) liet weten waarom zijn leden ‘nee’ zeiden tegen een LO-rol als steunpartij. ‘De leden vonden dat een lokale partij de beste keuze is om mee te doen aan een coalitie. We wilden niet als vijfde wiel aan de wagen hangen en als grote gedoger konden we niet zorgen voor de veranderkracht. Onze wethouderskandidaat nummer 1 is Jos Roeffen.’ Marien den Boer, CDA=fractievoorzitter, liet weten: ‘Er zijn inhoudelijke verschillen tussen onze partij en PrO waar het gaat om onder meer belastingdruk. Met de VVD en LO hebben we meer gelijkgestemdheid. Ik sluit mezelf als wethouder niet uit.’ Over Lokaal laat Den Boer weten: ‘Ik ben blij met de constructieve houding van Lokaal. Onze voorkeur is, dat er drie wethouders in het college komen, maar ik sluit een wethouderschap voor Lokaal niet uit. Janssen laat desgevraagd weten, dat wat de VVD betreft Wendelien Tönjann de gewenste wethouderskandidaat is.