Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 mei 2014

Column

Werkkostenregeling
De voormalige en huidige gemeenteraadsleden die hun gemeentelijke I-pad tegen een vriendenprijsje cadeau kregen van de gemeente, kunnen opgelucht ademhalen. Zij krijgen geen naheffing van de belastingdienst. Het vertrekkende college van burgemeester en wethouders heeft er namelijk mee ingestemd, dat het ter beschikking stellen van de iPad niet meer valt onder ‘loonkosten’, maar onder de ‘werkkostenregeling’. Deze andere manier van belastingaangifte wordt met terugwerkende kracht ingevoerd tot het jaar 2011.
Overigens is er een complete waslijst aan andere cadeautjes die volgens de gemeentelijke  werkkostenregeling aan raadsleden toevallen. Dan gaat het onder meer om de terugbetaling van parkeerkosten en het ‘verstrekken of vergoeden van een fiets door uitruil van het bruto-inkomen’. Daarnaast mogen raadsleden ‘geschenken voortvloeiend uit de geschenkenregeling’ ontvangen en krijgen ze een reiskostenvergoeding en maaltijdkosten. Maar ook genieten de dames en heren politici van het jaarlijks terugkerende kerstpakket, pensionkosten, representatiekosten en vergoedingen van relatiegeschenken. Een ambtstoelage, onkostenvergoeding, vergoedingen voor telefoon en internet en dus ook het bezit van een i-pad behoren ook tot het uitgebreide pakket aan ‘secundaire arbeidsvoorwaarden’.
En dan heb ik het nog niet over de reiskostenvergoeding voor het reizen met het eigen vervoer, het door de gemeente laten betalen van de bijdrage aan de personeelsvereniging en personeelsfeestjes en de kosten van de recepties voor de medewerkers. Ook van de vergoeding voor geneeskundige kosten ‘bij een dienstongeval’, een ambtstoelage en de vergoeding van de kosten voor het aanvragen van een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ mogen de politici gebruik maken. Nou kan ik het ook nog hebben over de andere kosten die de gemeente voor haar rekening neemt, zoals bijscholing, cursussen, congressen, training of het uitbetalen van de vergoedingen voor maaltijden als gevolg van overwerk, maar daarvoor heeft deze column niet genoeg ruimte. Wie in 2018 gemeenteraadslid wil worden, kan zich overigens aanmelden bij een van de vijf politieke partijen.
Joep Derksen