Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 mei 2014

Raad stemt in met aankoop schoolgrond voor één euro

HOOGMADE – De gemeenteraad is maandag 12 mei unaniem akkoord gegaan met de ‘1 euro deal’ voor de overname van de grond rondom basisschool Ter Does. Op dit stuk land moet een aannemer woningen bouwen en het geld dat de gemeente aan deze grondverkoop verdient, wordt gestopt in de basisschool zelf, in de vorm van een splinternieuw gebouw.
Gemeenteraadslid Esther Draijer (PRO) vond dit plan ‘een eerste stap voor een traject waar ze in Hoogmade al vrij lang op wachten’. Haar collega’s Thijs Mooren (CDA) en Christian Malin (SVKB) vroegen zich wel af of de gemeente nog risico’s loopt bij deze gronddeal en Ger van Emmerik (VVD) wees op de kans dat de belastingdienst overdrachtsbelasting zal gaan heffen. Raadslid Dennis Olyerhoek (D66) vroeg zich af of dit ‘grond voor school-beleid’ ook bij andere scholen in de gemeente wordt doorgevoerd.
Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) kon alle zorgen wegnemen. ‘Als gemeente hebben we niet de financiën om een nieuw schoolgebouw te plaatsen, maar als de school een deel van haar bezit inzet, hopen ze een nieuwe school te kunnen bouwen. Het klopt  dat er een flink aantal schoolgebouwen is, die uit de jaren ’70 stammen. Bij de school in Hoogmade staat veruit de grootste investering in het vooruitzicht. We zijn voor alle andere schoolgebouwen bezig met de vier scholenstichtingen om een lange termijnplan op te zetten voor één financieringsregeling voor alle 0- tot 12-jarige kinderen. Dat gaat allemaal veranderen de komende jaren.’ Helemaal risicovrij is deze deal niet, volgens de wethouder: ‘De risico’s zijn er natuurlijk. We zullen er bovenop zitten om binnen de kosten te blijven. We hebben 1,4 miljoen euro beschikbaar en daar moet het mee gebeuren. Als er niet voldoende geld binnen komt, dan gaat de hele boel niet door en gaan we een paar ton aan (de renovatie van het huidige, JD) gebouw ophangen. Als blijkt dat we op fiscaal gebied risico lopen of overdrachtsbelasting moeten betalen, dan zullen we daar in de begroting rekening mee houden.’ Na deze woorden stemden de raadsleden unaniem in met het voorstel.