Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juni 2014

Bakken slecht nieuws door meicirculaire

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – De meicirculaire van de rijksoverheid is uitgebracht en dat heeft gezorgd voor abominabel slecht nieuws voor de gemeente. Al een jaar zit het gemeentebestuur met smart te wachten op dit overzicht van rijksuitkeringen die voor 2015 worden uitbetaald. En dan gaat het om het geld waarvoor de gemeente de 3D (drie decentralisaties) voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Jeugdzorg en (werk)integratie moeten uitvoeren.

Het lijkt er op, dat de gemeente er veel bekaaider af komt, dan de gemeenten van vergelijkbare grootte in de regio. Voor de uitvoering van de Wmo in 2015 krijgt Kaag en Braassem 2,1 miljoen euro; veel minder dan, bijvoorbeeld, Nieuwkoop (2,3 miljoen euro), Hillegom (2,7 miljoen euro) of Lisse (3,2 miljoen euro).

Ook waar het gaat om de rijksoverheidsuitkering voor de uitvoering van de Jeugdzorg komt Kaag en Braassem er bekaaid van af. Een schamele 3,7 miljoen euro krijgt de gemeente en dat is 5% minder dan een half jaar geleden nog gedacht werd. Per jongere (onder 18 jaar) keert de rijksoverheid 687,90 euro uit en hiermee komt Kaag en Braassem het slechtste weg van alle gemeenten in de regio. Ter vergelijking: Nieuwkoop ontvangt 898 euro per jongere, Teylingen 864 euro per jongere en gemeenten als Hillegom en Noordwijkerhout spannen helemaal de kroon: zij mogen respectievelijk maar liefst 929 euro en 959 euro per jongere incasseren.

Het slechte nieuws houdt hier niet mee op, want de gemeente moet ook een veer laten waar het gaat om de integratieuitkering van de rijksoverheid. Dit jaar ontvangt Kaag en Braassem nog 2 miljoen euro hiervoor, maar dat bedrag wordt in 2015 verlaagd naar 1,4 miljoen euro; een daling van maar liefst 30%! Omdat de gemeente haar 3D-taken wil uitvoeren met het geld dat ze hiervoor ontvangen, is duidelijk dat deze slechte cijfers grote gevolgen zullen hebben voor de mensen die te maken hebben met de Wmo, Jeugdzorg en integratie naar werk.