Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2014

Column

Jeugd
Afgelopen week kwam ik met een mooi initiatief in aanraking. Zeven jongens en twee meisjes uit Hoogmade hadden foto’s gemaakt van de dingen die zij heel mooi (Top 3) en heel fout (Flop 3) vonden in hun dorp. De 12- en 13- jarigen maken met hun plaatjes kans op twee bioscoopbonnen. ‘Ah, wat lief’, zult u wellicht denken.
Het mooiste moet echter nog komen. Deze (pre-)tieners wijzen  niet alleen met hun wijsvingers naar de zaken die goed en met name fout gaan, zij gaan de komende tijd de handen uit de mouwen steken om misstanden in het dorp (de Flop 3) tegen te gaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om een voetbalveldje dat zo kapotgespeeld is, dat het eerder de naam ‘knollenveld’ verdient.
Natuurlijk betalen ‘we’ met ons allen belastingen en veel te veel ook. En natuurlijk moet de gemeente er voor zorgen dat essentiële zaken ook goed verlopen. Bijvoorbeeld waar het gaat om uitstekende functionerende rioleringen, een goed verzorgd wegdek en bescherming van de belangen van de eigen inwoners. Maar deze inwoners kunnen zelf ook een handje meehelpen.
Een prachtig voorbeeld van burgerantipathie vind ik de vrouw die naar het gemeentehuis belde en er op stond, dat on-mid-de-llijk een paar mensen van de openbare dienst naar haar voortuin dienden te komen. Er lagen daar bloesems van een gemeentelijke boom, waar ze uitzicht op had. ‘En die mensen moeten binnen een half uur komen, anders zijn die bloesems weggewaaid!’, liet de dame in kwestie ook nog weten.
Dan hebben de jongeren uit Hoogmade beter in de gaten hoe het in de huidige maatschappij gaat. Zij gaan de komende tijd proberen om hun eigen dorp te verbeteren. Schandplekken worden dankzij die jeugd aangepakt. Natuurlijk kunnen ze niet alles zelf doen. Maar als een van die jongeren bij u komt, om te vragen of u hen kunt helpen; doet u dat dan ook?! Want hoe had u het gevonden als 12-jarige, als een volwassene uw hulpvraag zou afwijzen? En, beste bloglezer, wat in Hoogmade kan, moet toch ook lukken in één van de overige tien dorpen van Kaag en Braassem?!
Joep Derksen