Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juni 2014

De Factorij lijkt niet meer te stoppen

JOEP DERKSEN
LISSE – De plannen voor de Factorij en omgeving (het project Raadhuisplein) lijken nu daadwerkelijk door te kunnen gaan. Meer dan vijftig mensen kwamen donderdag 5 juni naar het gemeentehuis om te luisteren naar de presentatie van John Moors van Horsman & Co. Wanneer de politiek op 26 juni in de gemeenteraadsvergadering het defintieve akkoord geeft, kan Horsman definitief beginnen met het omvormen van dit deel van het centrum. De bouwwerkzaamheden duren dan van eind 2015 tot midden 2018.
Voorafgaand aan de verkiezingen had de gemeenteraad al ingestemd met het feit dat het Raadhuisplein op de schop gaat. Wel stelden de politici extra voorwaarden over zaken die aangepast moeten worden. Dan gaat het om een veilige doorgang voor de schoolkinderen van De Akker en de noodzaak dat het parkeerterrein zo ingericht wordt, dat daar kleinschalige evenementen mogelijk blijven. Horsman heeft inderdaad maatregelen genomen om deze zaken te kunnen garanderen, net zoals het bedrijf de plannen zo heeft aangepast, dat de doorgang naast Heereweg naar het parkeerterrein verbreed wordt tot vijf meter. De toegang naar de parkeerplaatsen gaat in de toekomst via de Schoolstraat en niet meer via de Heereweg. Moors: ‘Daar zijn mensen zo aan gewend.’
Moors is enthousiast over de plannen: ‘Dit is de zuidelijke poort van Lisse. De naam De Factorij gaat echt leven. Het gaat hier om twee plandelen; de woningbouwplannen zijn hetzelfde gebleven en het openbaar gebied blijft eigendom van de gemeente.’ In de Schoolstraat blijft de maximum snelheid 30 kilometer per uur en in de straten en doorgangen daaromheen wordt dat 15 kilometer per uur.
De Nieuwe Voorhof krijgt onder meer een kleine zaal en een grote zaal en mag uitkijken naar een fraaie keuken, garderobe en zelfs een terras. In februari 2015 start Horsman met de verkoop van vier vrije sectorwoningen en in november van dat jaar wordt begonnen met de bouw van deze woningen, samen met de Nieuwe Voorhof en 24 sociale huurwoningen die door Stek gekocht worden. Deze objecten moeten in maart 2017 opgeleverd zijn, waarbij ook het parkeerterrein opnieuw ingericht moet zijn. Vanaf september 2016 wil Horsman dertien vrije sector appartementen in de verkoop doen en de bouw van die appartementen begint in mei 2017. De projectontwikkelaar verwacht dat het leggen van de laatste steen en de officiële opening van De Factorij gebeurt in juni 2018.
Op de vraag aan wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse)  of hij dit mooie plannen vindt, antwoordt Ruigrok, dat het de gemeenteraad is die hierover beslist. ‘Het is aan de raad om te bepalen of Horsman voldaan heeft aan de eisen van het amendement. De raad is aan zet en als college moeten we afwachten wat er besloten wordt. Als de raad het een prachtig plan vindt, gaan we het gewoon uitvoeren.’