Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juni 2014

Eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen

LISSE – De veranderingen op het gebied van de 3D (drie decentralisaties) heeft grote gevolgen voor de gebruikers van deze voorzieningen. Het gemeentebestuur is druk bezig om inwoners die op dit moment gebruik maken van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) te ondersteunen. Wethouder Adri de Roon (D66) laat weten: ‘Bestaande klanten krijgen een zachte landing’.
De Bollen5 (Lisse, Hillegom, Teylingen, Noordwijk en Noordwijkerhout) werken de komende jaren samen waar het gaat om de individuele toekenningen van de voorzieningen. De ISD Bollenstreek krijgt de opdracht om deze ‘maatwerkvoorzieningen’ namens de  gemeenten in te kopen. De inkooporganisatie Stichting Rijk, waar Lisse bij is aangesloten, wordt hiervoor niet ingeschakeld, zo laat De Roon weten. ‘De ISD Bollenstreek is een zelfstandige organisatie die (nog) niet bij stichting Rijk is aangesloten. Maar ze gaan wel met elkaar in gesprek.’ De inkoop van heel specialistische zorg wordt geregeld via het samenwerkingsverband Holland Rijnland.
De Roon vervolgt: ‘Er komt een onderscheid tussen maatwerkvoorzieningen en algemene voorzieningen. Die algemene voorzieningen leggen we bij de afzonderlijke gemeenten. De maatwerkvoorzieningen zijn het duurst en algemene voorzieningen zijn het goedkoopst. Voor de nieuwe maatwerkvoorzieningen wordt per 1 januari 2015 een eigen bijdrage gevraagd, net zoals we nu ook bij de Hulp bij het Huishouden doen. De eigen bijdrage is inkomensafhankelijk en is gebonden aan een maximum. De keuzemogelijkheid voor een pgb willen we handhaven, al moeten we nog bekijken hoe dat er uit gaat zien.’