Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juni 2014

Ripse paardendagen groot succes

JOEP DERKSEN
RIJPWETERING – Het afgelopen weekend kwamen honderden mensen naar de Ripse Paardendagen. Op dit jaarlijkse evenement is traditiegetrouw veel meer te zien en te doen dan het klassieke ponyrijden. Kinderen en volwassenen genoten van activiteiten als boogschieten, ringsteken, stoelendans en ‘Pimp my poney’.
Het is beide dagen een komen en gaan van bezoekers; in totaal zijn er maar liefst 3.000 mensen die het evenement bezochten, zo schat mede-organisator Janneke van Klink. Samen met ruim vijftig andere vrijwilligers heeft zij zich de afgelopen maanden ingezet om van de Ripse Paardendagen weer een doorslaand succes te maken. Aan het begin van deze eeuw zijn deze paardendagen opgezet om de Oefencross te promoten, maar het evenement is uitgegroeid tot iets waar veel mensen het hele jaar naar uitkijken. Van heinde en verre komen bezoekers om intens te genieten van het gebeuren.
Het enthousiasme voor deze promotie van de paardensport is fijn voor de vrijwilligers, want het vergt veel moeite om zo’n evenement op te zetten. Bijvoorbeeld waar het gaat om de vergunningen. De gemeente heeft weliswaar een meerjarige vergunning afgegeven voor de Ripse Paardendagen zelf, maar toch moeten de vrijwilligers ieder jaar weer allerlei papieren rompslomp doorworstelen om vergunningen aan te vragen voor bijvoorbeeld het ophangen van vlaggen.
Terwijl de voorbereidingen voor de oefencross (een paardenhindernisbaan met onder meer boomstammen, stro en wijnvaten) in volle gang zijn, geniet de jeugd van het springkussen, ponyrijden en het rodeorijden. Iets verderop kunnen konijnen geknuffeld worden en een jongetje dat het knuffelen wat te ruw uitvoert, wordt vermanend toegesproken door zijn vader. De 5-jarige Inti lijkt helemaal verknocht te zijn van de ponys: ‘Ik aai ze allemaal. Deze is  een jongen en die drie daar zijn meisjes.’
Het ringsteken begint en een groep van zo’n twintig kinderen staat en zit op een platte wagen om te proberen de ringen te bemachtigen. Kylian (10) geniet: ‘Als je op die kar zit, kun je over het hele terrein kijken. Het springen op de springkussens vind ik het leukst.’ Sarah (12) is helemaal vanuit Noordwijk gekomen om op de Ripse Paardendagen aanwezig te zijn. Ze acteert als een volwaardig rodeorijdster op de ‘stier’, waarbij ze met haar rechterhand in de lucht zwaait. ‘Je moet gewoon meebewegen met de stier’, verklapt ze het geheim. Met blije ogen kijkt Sarah om zich heen: ‘Ik kom iedere zaterdag naar de Ripse Ruiters, want hier kan ik lekker mezelf zijn.’