Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2014

Roeivereniging Iris krijgt eigen opslagpand

LISSE – Roeivereniging Iris krijgt dan toch eindelijk haar eigen huisvesting. Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad voor, om 200.000 euro te investeren in een nieuw pand naast De Greef. In dat pand van 375 m2 kunnen de roeiboten van circa 19 meter worden opgeslagen.
De nood is hoog voor Iris om een nieuw pand te krijgen. Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) laat weten dat de sporters al jaren in een ´oude stoffige loods zitten, zonder verwarming of sanitaire voorziening´. Wanneer de nood hoog is bij een van de vrouwelijke leden, dan moet er buiten geplast worden, terwijl een van de andere leden de plasster afschermt met bijvoorbeeld een handdoek. Ruigrok: ´Als raad hebben we de afgelopen jaren de indruk gewekt dat we een eigen plek gaan realiseren. Dat gaan we nu ook doen. Het nieuwe gebouw komt naast de Greef, direct aan het water.´
Overigens is de twee ton niet voldoende om het hele gebouw gerealiseerd te krijgen. De vrijwilligers van Iris moeten ook een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door het uitvoeren van enkele van de (lichtere) bouwactiviteiten. Zodra het gebouw er staat, kan het ledenaantal van Iris weer verdubelen van het huidige ledenaantal van net geen honderd mensen.
Tot voor kort was er sprake van, dat de roeiboten van Iris opgeslagen zouden worden in De Greef zelf. Maar Hans Keune van Kunstencentrum Coöperatief U.A. ’t Muzenhuis liet als mede-huurder van De Greef zijn advocaat een brief op poten schrijven en dreigde met een gang naar de rechter. Ruigrok laat weten, dat die dreigende juridische procedure geen enkele rol heeft gespeeld in het collegebesluit om een nieuw gebouw te realiseren.
De afgelopen jaren hamert de gemeente erop, dat nieuwe accommodaties ´multifunctioneel´ gebruikt moeten worden. Bijvoorbeeld, waar het gaat om het derde hockeyveld van Hisalis of het clubgebouw van speeltuin de Kindervreugd in De Engel. Maar voor Iris geldt deze voorwaarde niet. Het gebouw is alleen voor de Iris-leden zelf. Leidt dit niet tot scheve ogen bij andere verenigingen? Ruigrok stelt hierover: ´Dubbelgebruik is vrijwel onmogelijk in verband met de opslag van de roeiboten.´ De plannen voor het onderbrengen van de kanovereniging bij de jachthaven zijn in de laatste fase beland.