Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2014

Terrasactie tegen bouwplannen

LISSE – De actiegroep ‘Het Heemskerkplein Moet Blijven’ (HKMB) organiseerde vrijdag 30 mei een protestactie. Op de grasvlakte voor het oude schooltje zetten de actievoerders een terras neer en genoten van heerlijke versnaperingen. Hiermee geven de HKMB-deelnemers aan, dat er andere ontwikkelingsmogelijkheden zijn voor dit stukje van Lisse centrum. Ze hebben een ander ontwikkelingsplan gemaakt en noemen dit het ‘Win-Win-Win-Alternatief’.

Uit het plan blijkt, dat de initiatiefnemers niet alleen vast houden aan het oude en bekende, maar wel degelijk mogelijkheden bieden aan zowel ondernemer Horsman en de gemeente. Zo is de idee om de panden Schoolstraat 7 en 9 (en eventueel 5) te verkopen aan de firma Horsman, zodat daar 12 tot 24 startersasppartementen kunnen worden gerealiseerd. In het pand voormalig Heemskerk zou de projectontwikkelaar een aantal seniorenappartementen kunnen realiseren.

Wat de HKMB betreft, kan de Voorhof blijven staan en intern verbouwd worden ‘om weer te voldoen aan de eisen van deze tijd’. Een nieuwe en grotere Voorhof is niet nodig: ‘Per slot van rekening krijgen we er in de toekomst een prachtig crematorium met uitvaartcentrum bij.’ De plannen gaan nog verder; tussen de Voorhof en de school kan een karaktervolle tuin worden aangelegd, waarbij de oude eik als middelpunt dient. Het schoolgebouwtje zelf kan worden opgeknapt en worden gebruikt als verzamelgebouw voor kunstenaars of verenigingspand. De kosten van dit opknappen kunnen worden terugverdiend door het realiseren van een fraai ‘theehuis met terras’. 

Ook pleiten de actievoerders voor het behoud van de monumentalistische bomenrij voor het schoolgebouw; deze bomen zijn ruim honderd jaar oud en dreigen volgens de huidige plannen te verdwijnen onder de elektrische zaag. En met het behouden van het Heemskerkplein wordt de parkeerdruk verminderd, terwijl er tegelijkertijd ruimte overblijft voor het organiseren van evenementen als de kermis, de Smaak van Lisse en andere evenementen, aldus de HKMB. De initiatiefnemers vragen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders de tijd om dit plan uit te mogen werken. ‘Geef ons de gelegenheid dit plan te presenteren, want we kunnen aantonen dat dit plan financieel veel gunstiger uitpakt dan het plan Faktorij. Niemand blijft met dit initiatief in het kader van burgerparticipatie met lege handen en het is een echt Win-Win-Win-Alternatief.’