Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2014

Top 3 en Flop 3

HOOGMADE – Negen jongeren van 12 en 13 jaar hebben de mooiste en lelijkste plekken van het dorp in beeld gebracht. En dat niet alleen; samen met Fred de Pater en stagiaire Kim Schinkel van de Driemaster gaan zij proberen om die schandplekken aan te pakken. Maar voor het zover is, maken de jongeren kans om een mooie prijs te winnen. Hun gemaakte foto’s staan op Facebook en mensen kunnen hun stem (like) geven aan de mooiste foto.
De zeven jongens (Dolf, Kelvin, Jeffrey, Martin, Giovanni, Thijs en Jelle) en twee meisjes (Zoë en Kaylee) struinden de afgelopen weken door het dorp om daar de mooiste (top 3) en de lelijkste (flop 3) plekjes te vereeuwigen. Zij hebben camera’s te leen gekregen van De Driemaster, maar maakten ook foto’s met hun eigen mobieltjes. De idee voor deze wedstrijd kwam van hun voetbaltrainer. Het is dan ook geen wonder dat een verpauperd voetbalveldje behoort tot één van de flop 3-plaatsen.
De Pater laat weten: ‘De jeugd vraagt vaak als ze iets willen hebben. Dit project is juist bedoeld om te kijken wat ze willen en wat ze zelf kunnen doen in hun eigen omgeving. Als het hen zelf niet lukt, dan pas kijken we naar mensen in hun omgeving of anderen die hen hierbij kunnen helpen.’
Uit de foto’s blijkt, dat de jongeren redelijk eensgezind zijn over wat ze wel en niet mooi vinden. Tot de top 3 behoort onder meer de Coop; de jeugd vindt het fijn dat een relatief klein dorp als Hoogmade nog zo’n supermarkt heeft. Maar ook valt er nog veel te verbeteren. Zo balen de jongeren ervan, dat er veel leegstand is in het winkelcentrum. De speelruimte in het dorp moet zo snel mogelijk aangepakt worden, want de her en der opgestelde wipkippen en looptrommels voldoen al lang niet meer aan de speelwensen van de oudere kinderen. Bovenaan in de Flop 3 staat het grasveld aan de Alkemadelaan: het gras is hier compleet versleten en dat gaat ten koste van het voetbalplezier.
Om de foto’s te maken, liepen de jongeren veelal met kleine groepjes door het dorp: ‘Het was veel leuker om dit samen te doen’, laat Thijs weten. En Jelle vult aan: ‘We kennen het dorp wel en weten wat er verbeterd moet worden.’ Het was volgens de jongeren niet moeilijk om goede foto’s te maken: ‘We hebben allemaal een vaste hand, dus we hadden geen last van bewogen plaatjes.’ Alle deelnemers hebben wel hun eigen voorkeur en Kaylee vond ‘mijn foto van de MMO het mooist’. En wie gaat de wedstrijd winnen? In koor: ‘Ik!’.
Stemmen kan nog tot eind juni: https://www.facebook.com/pages/Hoogmade-in-beeld/617717121654957?fref=ts, De foto met de meeste likes wint twee bioscoopbonnen. ‘We gaan voor honderd miljoen likes’, zo grappen de jongeren. Serieus: ‘Maar we willen minimaal 200 likes!’. Aan het eind van het project verzorgen de jongeren een eindpresentatie voor hun ouders, maar ook het gemeentebestuur. De Driemaster hoopt, dat dit project ook in andere dorpen in Kaag en Braassem kan worden opgezet.