Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 augustus 2014

Gemeente spreekt zich uit over wateroverlast

JOEP DERKSEN
LISSE – De gemeente liet woensdag 6 augustus tijdens een speciaal ingelaste persbijeenkomst weten, wat de stand van zaken is met betrekking tot de wateroverlast in de Van der Veldstraat en Wagendwarsstraat.
Die maandag 28 juli viel 60 mm regen in zes uur tijd. Ambtenaar Rob Zegers stelde: ‘Zo’n bui vindt eens in de honderd jaar plaats, maar door de klimaatverandering kan het vaker voorkomen.’ De straten hebben een lage ligging ten opzichte van de omgeving en de huizen liggen laag ten opzichte van de straat. In deze straten ligt een afvoerstelsel voor regenwater en een afvoerstelsel voor rioolwater. Bij hevige neerslag treedt ‘riooloverstort’ in werking.
De gemeente gaat later dit jaar of uiterlijk begin 2015 het straatprofiel aanpassen om het afstromen van water richting de woningen zoveel mogelijk te voorkomen. Maar ook hiermee zal overlast door buien van 60 mm in zes uur niet voorkomen worden. Daarnaast wordt gekeken naar de aanleg van een extra waterberging in de directe omgeving; het Meer en Houtplein. Het vergroten van de pompcapaciteit is geen oplossing, volgens de gemeente: ‘Het systeem is slechts incidenteel in werking en daardoor storingsgevoelig.’
De conclusie luidde: ‘De Van der Veldstraat blijft door de lage ligging ten opzichte van de omgeving en de woningen ten opzichte van de straat gevoelig voor wateroverlast. Als de gemeenteraad wil zorgen voor oplossingen, dan moet de gemeenteraad hier geld voor ter beschikking stellen.’