Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 augustus 2014

Onvrede over gemeente

JOEP DERKSEN
LISSE – De bewoners van de Van der Veldstraat en Wagendwarsstraat zijn helemaal niet blij met de uitkomst van de besloten bijeenkomst die dinsdag 5 augustus door de gemeente werd georganiseerd. De verantwoordelijkheid en risico van de wateroverlast ligt volgens de gemeente bij de bewoners zelf. 
Patries Stokker was één van de bewoners die tot haar onderbenen in het (riool)water stond, dat haar huis kwam binnenstromen. Twee weken na de wateroverlast draait het droogapparaat nog altijd op volle toeren en moet het jonge gezin voor de gezondheid van hun baby overnachten in Hotel De Duif. Na afloop van de bijeenkomst vertelt ze over hoe ze dit ervaren heeft: ‘De gemeente heeft haar regeltjes, maar wij bewoners staan er alleen voor. De gemeente zegt, dat als de huizen verzakken, wij als eigenaar er verantwoordelijk voor zijn. Met andere woorden: zoek het maar uit. We staan met de rug tegen de muur. Ze adviseren ons om de tuinen op te hogen en daar daar een pomp te plaatsen. Maar dan moet ik ook mijn huis ophogen en dat gaat niet zo gemakkelijk.’ Ze concludeert over de uitkomst van de informatiebijeenkomst: ‘Dit heeft niets bijgedragen aan een oplossing. Het is teleurstellend, maar dat had ik al verwacht. De gemeente heeft gezegd dat de wateroverlast niet 100% opgelost kan worden. De Van der Veldstraat blijft het laagste punt van Lisse.Hoeveeel putten er ook zijn, het zal altijd problemen geven.’
Overigens zijn uiteindelijk een aantal wethouders wel langs geweest bij enkele van de watersnoodslachtoffers. Zij kregen te horen, dat de gemeente er van uit gaat dat de pomp in de straat wél gewerkt heeft, maar dat die pomp het vele water niet aan kon door de overmaat aan water dat in korte tijd verwerkt moet worden.
Een woordvoerder van de gemeente Lisse laat weten: ‘Wij vinden het heel vervelend dat mensen die bewuste maandag te maken kregen met wateroverlast ondanks de maatregelen die we in 2007 en 2008 hebben getroffen. De hoeveelheid water die naar beneden kwam, was echter zo extreem dat overlast eigenlijk niet te voorkomen was. De Van der Veldstraat is en blijft daar gevoelig voor. Wel gaan we de komende periode, mede in overleg met de bewoners, bezien of er aanvullende maatregelen kunnen worden genomen die  de kans op overlast in de toekomst verder  verkleinen. Overigens werkte de pomp inderdaad en ook naar behoren, maar hij is niet bedoeld om wateroverlast van deze omvang  te voorkomen.’