Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 augustus 2014

Oorzaken verlies VVD bekend

JOEP DERKSEN
LISSE – De VVD heeft een evaluatie gehouden om te onderzoeken waardoor de verkiezingsuitslag zo dramatisch slecht is geweest. Hierdoor belandde de partij in de oppositiebankjes. Uit het zelfonderzoek komt naar voren, dat de lokale verkiezingscampagne ‘positief’ was, met onder meer een campagnewinkel, een bloemetje voor de senioren in Lisse-west, een huis-aan-huis flyer en het plaatsen van standpunten over stellingen in het Witte Weekblad.
Maar het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen met een flink verlies voor de VVD was teleurstellend, zo laat de partij in een nieuwsbrief weten. ‘Aan de campagne kan het niet gelegen hebben – denken we zelf. Zonder campagne was het resultaat wellicht nog teleurstellender geweest.’ Maar wat zijn dan de oorzaken van het magere verkiezingsresultaat? Als eerste wordt gewezen naar het beleid van de landelijke VVD, als onderdeel van het VVD/PvdA kabinet. Maar ook heeft de vorige coalitie, waar de VVD onderdeel van uitmaakte, vlak voor de verkiezingen een ‘ongelukkige keuze van onderwerpen in de gemeenteraad behandeld. Dan gaat het om zaken als het “Heemskerkplein” en het parkeren, Floralis en het accommodatiebeleid en niet in het minst de berichten over opheffen Beukenhof.’
Ook gaat de beschuldigende vinger naar oud-wethouder en oud-lijsttrekker Cia Kroon. Tijdens haar wethouderschap bleef ze in Oegstgeest wonen en op het stembiljet stond dan ook, dat ze in die plaats woonde. Achteraf gezien, blijkt dit volgens de VVD geen goede keuze te zijn geweest: ‘- Een lijsttrekker, die niet in Lisse woont en de zichtbaarheid daarvan op de stembiljetten; “Oegstgeest” in het eerste vakje van lijst 1. Ook Kroon’s voorganger, VVD-wethouder Bas Brekelmans, krijgt een trap na.  De VVD-nieuwsbrief stelt, dat ‘een erfenis uit de vorige raadsperiode: prestigieuze projecten, Bescal, veel geld uitgeven’ ook een oorzaak is voor het stemmenverlies.