Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 augustus 2014

Ton van Berkel is Europees Kampioen

JOEP DERKSEN
LEIMUIDEN - Ton van Berkel en Daan Versteeg zijn Europees Kampioen Sharpie zeilen geworden. Ze behaalden afgelopen weekend in vier rondes de eerste plaats en één keer de tweede plaats bij het Europees kampioenschap Sharpie zeilen. Ze versloegen op het Duitse Steinhuder Meer ruim 40 deelnemers, waaronder het Nederlandse zeilduo Joost en Mark van den Hondel (tweede). Op de derde plaats eindigde een Duits team.
De Sharpie is tweepersoons zeilboot met een knikspant en een zwaard. Er wordt gebruik gemaakt van een gaffelgetuigd grootzeil van 12m2 of 16 m2 en een genua. Aan het Europees Kampioenschap doen deelnemers mee uit Nederland, Duitsland, Engeland en Portugal. De Leimuidenaar Van Berkel is net weer terug in Nederland en hij genoot met volle teugen van dit kampioenschap. Samen met Versteeg nam hij deel met de Donderstream, de NED 174. Deze is vroeger van de heer Kraam uit Leimuiden geweest, maar is al zeker twintig jaar in eigendom van de familie Versteeg.
Van Berkel zeilt al ruim veertig jaar en is lid van de Watersportvereniging Braassemermeer; het is zijn grote passie: ‘Het is mooi dat je buiten bent en in de vrije natuur. De omstandigheden zijn altijd wisselend; je moet spelen met de elementen. Je bent baas van je eigen schip.’ Een Sharpie is een bijzondere boot en Van Berkel legt uit waarom: ‘Ik zeil ook in de nationale klasse: een valk. Dat is een beetje gelijkwaardige boot, maar met een vaste kiel. Die is net zo lang, maar wel breder en hoger. Maar een sharpie is een enorm boot. Elke beweging die je doet, voel je. Als je iets verkeerd doet, raak je direct meters achterop. Het is iets teveel zeil voor zo’n smal scheepje, maar toch geschikt voor zee. Alleen echt ervaren zeilers kunnen hier mee omgaan.’
Hij vervolgt: ‘Mijn Sharpie heeft een gaffelgetuigd grootzeil van 12m2 en ik ben ooit een keer tweede geweest op een Europees Kampioenschap. Dit is mijn eerste titel.’ Een wereldkampioenschap voor de Sharpiewedstrijden (een oud-Olympische klasse bestaat niet, omdat er alleen maar Europese landen deelnemen.
Tijdens de race viel het duo Jeroen van Veen en Thomas Weller uit, doordat Weller’s vrouw op het punt stond een baby te krijgen. Heeft  hun vertrek bijgedragen aan jullie overwinning, of waren jullie ook met hen als deelnemers Europees Kampioen geworden? Van Berkel lacht: ‘Ja, want de laatste vier jaar zijn ze ook al achter ons geëindigd. Het was zeker geen gedevalueerd kampioenschap, want een heleboel andere concurrenten waren er wel. We hoorden bij de top 5 van kanshebbers, maar toen we het dan echt redden, waren we euforisch.’