Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2014

Doorstroming woningmarkt keldert

JOEP DERKSEN
STREEK – De doorstroming in de woningmarkt is naar een dieptepunt gezakt. Voor een gezonde doorstroming moet per jaar 8% van het aantal woningen in andere handen overgaan, maar het afgelopen kwartaal werd minder dan 5% van de huurwoningen door nieuwe mensen bewoond.
Bij het Woningnetsysteem zijn 75.000 woningzoekenden aangesloten; van hen zijn er circa 15.000 mensen actief op zoek naar een nieuw onderkomen. Maar er komen niet veel huizen vrij en Hans Al, directeur van Stek weet wel hoe dat komt. Een van de oorzaken is, dat het voor ouderen moeilijk of zelfs bijna onmogelijk wordt om nog te verhuizen naar zorginstellingen. Hierdoor komen de huizen van deze senioren niet of minder snel terug in de woningverhuur. Ook de woningbouwcorporaties zelf zijn debet aan de teruggang: ‘Op het moment dat een woning leeg komt, passen we de huurprijs aan en wordt het bedrag per maand gemiddeld 60 euro hoger. Terwijl in de ogen van de mensen de kwaliteit hetzelfde blijft.’ Het wordt daarom ook moeilijker voor mensen om een betere woning te krijgen voor hetzelfde geld. En dus blijven mensen ook langer zitten in hun eigen woning.