Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 september 2014

Droom in duigen

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Nog geen twee jaar geleden leek het allemaal zo mooi te zijn. De gemeente Noordwijk wilde een aantal bewoners van villawijk De Zuid terwille zijn.
Een aantal huiseigenaren met een woning in natuurgebied Koepelduinen heeft al decennialang de mogelijkheid om een tweede woning op hun terrein te bouwen. Maar jarenlang kozen ze er voor (nog) geen gebruik te maken van die mogelijkheid. Het college koos in 2012 voor de oplossing om de bestaande rechten van de villa-eigenaren te behouden. Toenmalig wethouder Leon van Ast liet weten: ‘Deze wijk is uniek en daarom willen we het beschermen. De bewoners mogen hun bouwrechten verzilveren en het bouwrecht behouden. Maar we willen geen opschuivingen meer van rooilijnen.’
Van Ast zag indertijd de bui al hangen, want hij liet toen al weten, dat de gemeente geen partij is waar het gaat om schadevergoeding, als de bouwwensen toch niet zouden worden ingewilligd. Het betreffende gebied valt namelijk onder ‘Natura 2000’ en wordt bestempeld als ‘ecologische hoofdstructuur’. De oud-wethouder stelde indertijd: ‘Het is gemiereneuk op de vierkante centimeter, maar het gaat wel om hard geld. Ik ben vol vertrouwen dat we dit tot een goed einde kunnen brengen.’
Anno 2014 blijkt dit een gevalletje wensdenken te zijn geweest, want de Raad van State heeft zich uitgesproken tegen de bouwplannen voor villa’s in het natuurgebied. De bestuursrechter schrapte de bouwrechten en nu scherpen de advocaten de messen om claims in te dienen bij alle partijen, waaronder de gemeente. Het gaat om vele miljoenen euro’s. De gemeente zal dat geld niet zonder slag of stoot willen overdragen, dus ook hier kunnen we een of meerdere rechtszaken voor tegemoet zien. Overigens mogen de bestaande villa’s en tuinen in het natuurgebied aan de Boerhaaveweg gewoon blijven staan.