Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2014

‘Geen Scheveningse toestanden’

Wethouder Pieter Jan Barnhoorn presenteert Strandnota
JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Wethouder Pieter Jan Barnhoorn presenteerde vrijdag 12 september de vernieuwde nota Strandbeleid. In vergelijking met de versie die dit voorjaar nog door het vorige college gepresenteerd werd, zijn er behoorlijk wat aanpassingen gedaan. Nu staat zwart op wit, dat er geen enkele permanente strandpaviljoen meer bij mag komen: acht is het maximum aantal. Ook worden mogelijkheden beperkt voor honden om vrij op het strand rond te lopen en verlichting vanaf de strandpaviljoens op zee wordt onmogelijk gemaakt.
Toch mogen er ook nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Zowel bij de Langevelderslag als de Duindamseslag mogen vijf strandhuisjes geplaatst worden. Ook wil het college een ecologisch wandelpad realiseren in de duinenrij tussen het strand en de boulevard. ‘Een boardwalk met uitkijkpunten’,  zo licht Barnhoorn toe. Kitesurfers en zeilers kunnen vaker buiten het strandseizoen actief zijn in de ZVN aanlandingszones. Maar bananen en luchtbanden achter een motorvaartuig of jetski’s zijn verboden. ‘We willen geen Scheveningse toestanden’, aldus de wethouder, die liet weten voorstander te zijn van het onder één (nieuw) dak brengen van de ZVN en de KSN. ‘Kids camps’; waarbij kinderen onder begeleiding overnachten op het strand, vindt het college ook niet wenselijk en grote strandfeesten blijven ook ongewenst.
Het college wil de huidige zeven tijdelijke strandpaviljoens en acht permanente strandpaviljoens (waarvan er nog twee gebouwd moeten worden) behouden. Maar uitbreiden is uit den boze, aldus Barnhoorn. ‘Ons motto is Kwaliteit aan de Kust. We hebben de beste strandfaciliteiten van alle kustplaatsen. De ondernemers moeten voor uitbreiding van hun activiteiten inzetten op nog hogere kwaliteit. Bijvoorbeeld waar het gaat om beter terrasmeubilair of een andere inrichting. De gemeente draagt bij aan de kwaliteitsverbetering met onder meer het plaatsen van nieuwe afvalbakken. Ook denkt het college aan de introductie van watertappunten tussen de Astridboulevard en de Langevelderslag. Bezoekers moeten hun (brom)fietsen bovenaan de afritten parkeren.
Tussen de beide boulevards en de Zeereep zijn honden tussen 1 juni en 31 augustus verboden. Ze mogen dus ook niet bij de paviljeons komen. En als honden op het strand komen in de rest van het jaar, moeten ze aangelijnd zijn. De enige uitzondering is het hondenstrand, ten zuiden van afrit 2.
Aan de oorspronkelijke strandnota hebben ondernemers jarenlang meegewerkt, maar het nieuwe college heeft besloten om haar eigen aanvullingen toe te voegen. Dit is gebeurd, zonder dat de ondernemers hierbij zijn betrokken. Is dat wel een teken van betrouwbaar bestuur? De wethouder vindt van wel: ‘We hebben alle zienswijzes verwerkt in deze nota en wijken niet zoveel af van de [oorspronkelijke]  versie, alleen op heel kleine onderdelen. Op 29 september kunnen omwonenden en ondernemers hun mening geven bij een informatiebijeenkomst. Als de commmissie het (op 7 oktober, JD) vrijgeeft voor inspraak is er altijd de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.’