Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2014

Oude tabakszaak krijgt Restauratieprijs

JOEP DERKSEN
SASSENHEIM – Het aantal gemeentelijke monumenten is gehalveerd in dit dorp, maar dat weerhoudt de Stichting Oud Sassenheim er niet van om voor het derde achtereenvolgende jaar haar Restauratieprijs uit te reiken. Dit jaar was het winnende gebouw de oude tabaks- en sigarenwinkel van weduwe De Leeuw; tegenwoordig het onderkomen van Heemborgh Makelaars.
Eigenaar Peter van Biezen heeft jaren terug veel geld geïnvesteerd in het op een goede manier opknappen van het hele pand. ‘Dit is mijn droompand, al heb ik er door die enorme investering wel veel slapeloze nachten door gehad. Maar aan dit gebouw heb ik altijd veel aandacht besteed en ik hoop hier heel oud te worden, want ik ga hier niet meer weg!’
Namens de Stichting Oud Sassenheim nam voorzitter Hans Walenkamp  het woord. Hij vertelde over de historie: ‘Dit gebouw staat op een markant punt in Sassenheim en het werd in 1906 verkocht aan de heer Moolenaar, waarna Ans en Kobus Vreeken het pand overnamen in 1915. Later had weduwe De Leeuw hier haar sigarenhandel en die zaak werd overgenomen door Barend van Loo.’
De tweede grote verbouwing in de historie van het pand vond in 2007 plaats, in opdracht van Van Biezen en het eindresultaat maakt veel inwoners blij. Walenkamp: ‘Je hebt een gebouw waar je trots op kan zijn, want het is prachtig geworden!’ De Restauratieprijs werd uitgereikt door wethouder Bas Brekelmans, verantwoordelijk voor het monumentenbeleid. ‘De gemeente is trots dat Peter van Biezen van mooie panden houdt; hij doet recht aan een stukkie historie en daarmee ben je een voorbeeld voor anderen.’ De wethouder liet ook nog weten, dat hij een voorstander is van het stimuleren van inwoners om oude panden niet te verbouwen, maar juist te restaureren. ‘Dat is goed voor de identiteit van het dorp’.