Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2014

Veehouderijbedrijf staat nieuwbouwplannen in de weg

NIEUWKOOP – Aan de Kruisweg, in de buurgemeente Kaag en Braassem, komt een intensieve veehouderij en dat is op minder dan 1.500 meter van de gemeentegrenzen. De komst van dat bedrijf kan gevolgen hebben voor de gemeten (ammoniak)uitstoot in dat gebied. En dus ook voor de bedrijfsactiviteiten van de agrarische ondernemingen in Nieuwkoop. Burgemeester Frans Buijserd heeft de gemeentelijke bezwaren kenbaar gemaakt aan het college van burgemeester en wethouders in Kaag en Braassem.
Het nieuwe veehouderijbedrijf verhuist van de A. De Graaflaan in Woubrugge naar de Kruisweg in datzelfde dorp. Volgens het college uit Kaag en Braassem zou sprake zijn van een ‘beperkte mate van uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten’. Daar is de gemeente Nieuwkoop het niet mee eens, zo laat Buijserd weten: ‘U geeft namelijk zelf aan dat het aantal varkens in de voorgenomen situatie zullen bestaan uit maximaal 749 fokzeugen, 2700 gespeende biggen, 256 vleesvarkens en 2 beren. Dit betreft maximaal 3695 varkens. Terwijl er op de huidige locatie sprake is van 1146 varkens. Dit zijn ruim drie keer zoveel varkens. Dit is geen beperkte mate van uitbreiding.’
Het veehouderijbedrijf komt op ongeveer anderhalve kilometer te liggen van de beoogde nieuwbouwwijk Ter Aar West. Buijserd: ‘De gemeente Nieuwkoop voert al jaren terughoudend beleid voor de nieuw vestiging en uitbreiding van intensieve veehouderij als hoofd- en neven tak.’ De gemeente Kaag en Braassem lijkt zich hier echter vooralsnog niets van aan te trekken. Zij benaderen namelijk de Provincie Zuid-Holland om een ontheffing te vragen voor het verplaatsen van het veehouderijbedrijf. En die ontheffing lijkt er ook te komen.