Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2014

Column

Betaalbaar
Onder druk wordt ook projectontwikkelaar Leyten vloeibaar. Een jaar geleden kondigde dit bedrijf aan, dat ze geen enkele mogelijkheid zagen om het dorpshart Leimuiden te ontwikkelen. In alle naïviteit dacht het  management wellicht, dat ze de opdracht aan het gemeentebestuur konden teruggeven. De  gemeente stond hier heel anders tegenover en een gang naar de rechtbank volgde. De rechter was duidelijk: Leyten is verplichtingen aangegaan en moet doorgaan met het ontwikkelen van het dorpshart. Anders zouden torenhoge boetes volgen.
Vorige week werd het nieuwe projectplan bekend gemaakt. Meestal gebeuren dit soort dingen met stralende wethouders en glimmende managers. Maar dit keer was het totaal anders. Zonder vooraankondiging plofte opeens een gemeentelijk persbericht in de mailbox van de mediaredacties. Wat blijkt? Leyten ziet opeens tóch mogelijkheden om het dorpshart van Leimuiden te ontwikkelen. En wel in deelgebied Noord (de boerderij van Beijeren en het Maarse & Kroon gebouw).  Daar moeten 21 rijtjeswoningen, tussen- en hoekwoningen komen van twee lagen hoog. Volgens het persbericht vallen die woningen ‘in het betaalbare segment’. Ja, duh, alles is betaalbaar, als je portemonee maar dik genoeg is.
Oorspronkelijk zou op deze locatie een dienstencluster, acht appartementen, een vrijstaande woning en acht twee-onder-éénkappers gebouwd worden. Leyten hoopt dat er meer belangstelling is voor de ‘betaalbare’ woningen. In de oude boerderij moet een horecabedrijf komen, zo is de gedachte. Waar het gaat om de ontwikkeling van het zuidelijke deel van het dorpshart, daar heeft het college van burgemeester en wethouders ook wel een idee over. ‘Daarbij ligt de verantwoordelijkheid ook bij de inwoners, ondernemers en instellingen.’ Met andere woorden: ‘Als jullie wat willen hebben daar, moet je er ook zelf maar voor zorgen.’
Alle inwoners van Leimuiden, maar ook u, waarde columnlezer, worden van harte uitgenodigd om op 22 oktober naar de vergadering van de Dorpsraad Leimuiden te komen. Dan worden de gemeentelijke plannen voor de ontwikkeling van het dorpshart toegelicht. Een vertegenwoordiger van Leyten gaat dan ook de bouwplannen van dat bedrijf uitleggen.