Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 december 2014

Beeldbank met honderden oude foto’s

JOEP DERKSEN
LISSE – Op donderdag 18 december ging de Beeldbank Lisse online. Hierop kan iedereen oude en jongere foto’s zien van allerlei locaties in het dorp. Ook kan gynealogische informatie opgezocht worden. Nu al staan honderden foto’s online, maar de website www.beeldbanklisse.nl toont de komende jaren duizenden foto’s.
Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) liet dinsdag 16 december weten: ‘Er gaat een wereld van gedigitaliseerde beelden schuil achter deze website. Ze zijn nu vereeuwigd en het is een enorme collectie geworden. Deze collectie zal de komende tijd alleen nog maar uitbreiden.’ Veel foto’s kunnen gratis gedownload worden, maar op een aantal foto’s is een watermerk aangebracht. Wie deze foto’s wil hebben, kan ze bestellen.
Op de website kan gezocht worden op locatie. Wie bijvoorbeeld foto’s van de Oranjelaan wil hebben, tikt die straatnaam in en krijgt prompt alle foto’s van die weg op het scherm. De foto die de komende maand het meest gezien wordt, is het plaatje van een zonsondergang op de dijk achter de Ooievaarsstraatflat, waarbij het puntje van de toren van de Engelenkerk nog net te zien is. Dit is namelijk de winnende prent van een door de gemeente Lisse uitgeschreven fotowedstrijd. De winnares is Jolanda Sessink – Bekkering.
Niet alleen de gemeente zelf heeft al 500 foto’s van in totaal 10.000 foto’s uit haar bestand op de website gezet. Ook fotograaf Mieloo en de Vereniging Oud Lisse hebben archieffoto’s op de site gezet. De gemeente prijst zich gelukkig met de inzet van vrijwilliger Jasper van de Wout, die een omschrijving geeft aan alle foto’s. Er zijn weinig tot geen portretfoto’s te zien; vooral sfeerbeelden. De oudste foto dateert van 1898.
Waar het gaat om het genealogisch gedeelte, zijn nu alle geboorteaktes  uit de periode 1812 – 1914 gedigitaliseerd. Binnenkort verschijnen op deze site ook overlijdensaktes en huwelijksaktes, die minimaal honderd jaar oud zijn.