Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2014

‘Werf is afvoerputje’

JOEP DERKSEN
HILLEGOM – De gemeenteraad maakt zich zorgen over de hoge kosten voor het verwerken van het afval. Bovendien maken inwoners van andere gemeenten gratis gebruik van de gemeentewerf. Voor beide problemen moeten oplossingen komen, zo vinden de politici.
Raadslid Vrijburg (CDA) wees op Lisse, waar soortgelijke problemen voorkomen. ‘Daar gaan ze het inzamelen van afval op een ander manier doen. Het is goed om daar mee te gluren. De Hillegomse werf is het afvoerputje van meerdere gemeenten. Maak burgers enthousiast om in te zamelen en denk meer aan belonen in plaats van straffen. Een gezond afvalbeleid is goed voor het milieu en de portemonnee van de burger.’
Zijn collega Van Dijk (PvdA) vond de hoogte van het afvalstoffenheffingtarief ‘relatief hoog door de overeenkomst met de VAB, maar ook door de overhead. Dat komt door de rol van regiegemeente’. Dit leidde bij haar tot een kritische vraag: ‘We werden regiegemeente om de kosten met 15% te verminderen. Waarom is Hillegom nog steeds duur voor haar inwoners? Dat kan niet opgelost worden door alleen het beter scheiden van afval.’ De BBH pleitte ervoor om de heffingen omlaag tte laten gaan en GroenLinks bejubelde het ‘scheiden en maximaal hergebruiken van afval’.
Wethouder Ivo ten Hagen liet weten dat er in 2016 een nieuw afvalinzamelingsbeleid komt. Daar worden volgens hem ook de inwoners bij betrokken. Over de hoge kosten stelde de wethouder: ‘Jaarlijks reduceren we die kosten nog steeds met 3%, zoals staat in de overeenkomst die met de Meerlanden is gesloten. Het contract met de VAB loopt volgend jaar af en dat (de nieuwe aanbesteding, JD) zal leiden tot een lager afvaltarief.’