Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2015

Column

Spelen
Het is niet zo gemakkelijk als het lijkt, om dat hele ‘burgerparticipatie’ gedoe op te zetten. Dan organiseer je als gemeente de ene na de andere ‘thema-avond’ en vervolgens komt er maar anderhalve man en een paardenhoofd opdagen. Daar komt dan ook nog bij dat veel inwoners precies weten, wat er fout gaat, maar dat ze niet thuis geven wanneer hen gevraagd wordt hier wat aan te veranderen. ‘Druk, druk, druk’ zijn we allemaal. Toch?, waarde columnlezer?
Maar ook de gemeente mag naar zichzelf kijken waar het gaat om het op een goede manier betrekken van de inwoners. Dus als je een avond houdt waarbij het onderwerp wordt aangeduid als ‘MAG’ (Maatschappelijke Agenda), dan moet je niet verwachten dat duizenden mensen gillend en schreeuwend zich voor de ingang van het gemeentehuis begeven, smachtend afwachtend tot ze naar binnen mogen.
Inwoners willen best meepraten. Maar dan moet het niet over zoiets ongrijpbaars gaan als ‘de gemeente’. Het gaat om de veiligheid van onze kinderen op de straten, de luchtwortels van de bomen die kinderwagenduwende moeders belemmeren in hun tocht van luierwinkel naar kinderdagverblijf. En inderdaad; dan gaat het ook om het creëren van een nieuwe speelplek.
Nou heeft de gemeente het initiatief genomen om de bewoners van de nieuwbouwwijk in Woubrugge op te roepen om mee te praten over de keuze voor een nieuw speeltoestel. Als eerste: chapeau voor dit initiatief! Geen duur adviesbureau inhuren, maar gewoon praten met de mensen die er het meeste verstand van hebben. Dan lees ik verder in het persbericht: ‘We zijn op zoek naar drie moeders en/of vaders...’ NEE! FOUT! Als gemeente moet je niet de mening vragen van mensen die de speeltoestellen nooit gebruiken. Je moet juist de kinderen betrekken bij dit beslissingsproces. U weet wel; de generatie die in hun jonge jaren altijd lief en vrolijk zijn, een bron van ergernis kunnen vormen in hun pubertijd, maar uiteindelijk wel bepalen in welk verzorgingstehuis we niet mogen wonen.
Kinderen, ook als ze heel jong zijn, kunnen heel goed aangeven wat ze leuk en niet leuk vinden aan een speeltoestel. Onderschat hen niet. Bovendien; als gemeente wil je toch álle inwoners betrekken bij het participatieproces? Begin nu dan maar eens met de kinderen!
Joep Derksen