Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2015

‘De Joodse gemeenschap werd uitgeroeid’

NOORDWIJK – De complete Joodse gemeenschap verdween uit Noordwijk tijdens de tweede wereldoorlog. Tussen 1942 en 1944 werden mannen, vrouwen en kinderen opgeroepen om naar de Amsterdamse schouwburg te gaan om zich daar te laten registreren. Plichtsgetrouw als veel mensen waren, voldeden de Noordwijkse Joden aan deze oproep om hierna vergast te worden in de concentratiekampen Sobibor en Auschwitz.
Willem Baalbergen heeft samen met Arend Dubbelaar, Dorine Holman en de inmiddels overleden Geek Slats het boek ‘Sjoel in het Paterhuis’ geschreven. Het is een eerbetoon aan de Joodse gemeenschap en een waarschuwing voor toekomstige generaties dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Baalbergen heeft het meeste werk gedaan om het boek, dat inmiddels bij de drukker ligt, te realiseren.
In ‘Sjoel in het Paterhuis’ wordt de komst van de eerste Joden beschreven aan het eind van de 18de eeuw. Een dikke honderd jaar later is er geen registratie meer van Joodse Noordwijkers, maar dat verandert in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Dan komen zo’n twintig Joden uit Nederland en Duitsland naar het kustdorp, in de hoop hier vreedzaam te kunnen leven, zonder last te hebben van het Naziregime. Het blijkt ijdele hoop; het noodlot wacht op hen in de gaskamers van de concentratiekampen.
Het boek verhaalt ook over Joden die tijdens de tweede wereldoorlog onderdoken in het dorp, waarbij de meesten het overleefden. Baalbergen: ‘Ik hoop dat de basisscholen dit boek gaan gebruiken, zodat de kinderen weten dat wij altijd Joden hebben gehad en dat die gemeenschap in feite uitgeroeid is.’ Het boek wordt rond mei gepubliceerd en is dan voor 9,95 euro verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandel.