Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2015

‘De onderhandelingen lopen nog steeds’

College weigert toe te geven dat verkoop gemeentehuis van de baan is
JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – Wethouder Marien den Boer (CDA) weigert om in de openbaarheid openheid van zaken te geven over de verkoop van het gemeentehuis. Tijdens een speciaal ingelaste raadsvergadering op donderdag 19 februari stelde Den Boer regelmatig dat het beantwoorden van vragen over een (eventueel) afgeketste verkoop van het gemeentehuisgebouw ‘niet opportuun’ was. De wethouder weigerde te zeggen dat de verkoop van het pand volledig van de baan was en dat onderhandelingen met een of meerdere partijen zijn stuk gelopen. De oppositiepartijen, onder aanvoering van D66, de partij die het interpellatiedebat had aangevraagd, kregen uiteindelijk geen vat op de wethouder. Alle afgevuurde vragen ketsten af op het teflon van de wethouder.
Fractievoorzitter Boris Kocken (D66) had groot geschut ingezet. Hij liet weten, dat Den Boer op dinsdag 2 februari tijdens een besloten seniorenconvent duidelijk had gesteld dat de onderhandelingen ‘met de beoogde kopers op niets zijn uitgelopen.’ Hij vuurde een vragensalvo af: ‘Klopt het dat de onderhandelingen zijn mislukt? Wanneer zijn de onderhandelingen mislukt? Kan het college meer informati geven over het verkooptraject? Hoe is het gemeentehuis in de markt gezet? Hoeveel belangstellenden wwaren er? Met hoeveel van hen is onderhandeld? Waarop zijn de onderhandelingen stuk gelopen? Klopt het dat er op dit moment geen serieuze belangstellenden zijn? Wordt de verkoop heroverwogen? Denkt het college dat het mogelijk zal zijn de verkoop en overdracht van het gemeentehuis dit jaar af te ronden? Hoe gaat het college de tegenvaller van 240.000 euro opvangen, mocht de verkoop niet gaan lukken?’ De wethouder reageerde niet inhoudelijk en  stelde  dat ‘de onderhandelingen op dit moment nog gaande zijn’. Hij voegde hier aan toe: ‘Het is niet opportuun om deze vragen te beantwoorden.’
Inmiddels heeft de gemeente, nadat de raad enkele jaren geleden een voorbereidingskrediet van 150.000 euro beschikbaar had gesteld, al vele honderden uren besteedt aan de verkooppogingen. Die nog altijd vruchteloos blijken te zijn. De oppositiepartijen zagen de bui dan ook al hangen. Kocken: ‘ Als de verkoop van het gemeentehuis niet slaagt, komt er een forse tegenvaller (240.000 euro, in verband met een jaarlijks ingeboekt voordeel door de verkoop van het gemeentehuis, JD) bij.’ Die avond werd ook duidelijk, waarom het college niet keihard wil uitspreken dat de onderhandelingen over de verkoop mislukt zijn. Op dat moment moeten namelijk plannen worden opgezet om het oude pand volledig te renoveren en energieduurzamer te maken. De uitvoering van die plannen kost veel geld, en volgens fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) kan dat wel eens oplopen tot een miljoen euro. Dat is juist geld wat de gemeente niet heeft. Schulden wel, overigens; die zijn er in overvloed. Van den Ouweelen constateerde na afloop van de raadsvergadering: ' Het is kiezen tussen twee kwaden. Het verhuizen kan niet, maar het blijven zitten kan ook niet zonder pijn.’
Wethouder Den Boer werd beschermd door burgemeester Jan Waaijer, wiens ambtstermijn afloopt in april. Waaijer stelde, dat er niet in openbaarheid gesproken moet worden over onderhandelingen, omdat dit het financiële belang van de gemeente zou kunnen schaden. De vraag is nu alleen, hoe lang het nog gaat duren voordat het college van burgemeester en wethouders openheid moet geven van zaken. Het lijkt nog maar een kwestie van tijd totdat het bestuur met de billen bloot moet en duidelijk wordt, dat de geplande verkoop van het gemeentehuis één grote farce is geworden.