Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2015

Eenmalige kans voor bezuinigingsdraagvlak

JOEP DERKSEN
LISSE – De rondetafelgesprekken die op woensdagavond 18 februari plaatsvinden, hebben vergaande consequenties. Een geselecteerde groep inwoners gaat dan met raadsleden in gesprek over de keuzes die gemaakt moeten worden om te komen tot 700.000 euro aan jaarlijkse bezuinigingen. Dit liet Cees Oosterwijk, partner BMC Advies, weten tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën van woensdag 11 februari.
In totaal zijn er acht tafels; aan elke tafel worden twee onderwerpen besproken waarop bezuinigd kan worden. Er zijn geen heilige huisjes, al blijven bestaande afspraken en wettelijke vastgestelde bedragen staan. De gesprekspartners gaan die avond met elkaar in discussie, ondersteund door  ambtenaren, en doen één of meerdere voorstellen om te bezuinigen op uitgaven of om juist bepaalde activiteiten anders te doen. Oosterwijk: 'Dan gaan we met de mensen uit het veld in gesprek over hoe we die opties moeten invullen. Dan hebben we daar aan het eind van de avond inzicht in hoe dat moet gebeuren, wanneer er bezuinigd moet worden.’ Het is van het grootste belang dat de adviezen van de inwoners zo veel mogelijk worden overgenomen; anders verdwijnt het draagvlak voor deze bezuinigingsopgave als sneeuw voor de zon, aldus Oosterwijk: ‘We moeten als gemeente vol meedoen om dat te realiseren. Die kans krijgt de gemeente maar één keer.’