Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2015

Ombudsman komt later

JOEP DERKSEN
LISSE – De door de gemeenteraad zo vurig gewenste ombudsman komt er vooralsnog niet. Dit liet wethouder Adri de Roon (D66) tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën van woensdag 11 februari weten aan de politici. Hij deed dit naar aanleiding van een vraag van commissielid Lydia de Heij (PvdA/GroenLinks).
Wel zetten de ambtenaren zich in om te zorgen voor het aanstellen van een toezichthouder. Deze toezichthouder controleert onder meer de manier waarop de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) uitvoering geeft aan het verstrekken van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s). De Roon liet ook weten, dat mensen die vorig jaar bij de Sociale  Verzekeringsbank waren ingeschreven, maar niet bij de Bollengemeente bekend waren, nu geen angst hoeven te hebben, dat hun pgb wordt stopgezet.
De Roon: ‘Het gaat hier om 97 mensen die niet bekend waren en mogelijk toch een pgb ontvangen. Dat is niet zozeer een probleem voor die mensen zelf, maar voor de gemeenten. Het zou kunnen leiden tot een risico van 80.000 euro per maand. Als deze mensen wel bij de SVB bekend zjin, betaalt de SVB gewoon uit. Achteraf moeten we als  gemeenten zien of het rechtmatig was. Als het niet zo is, moeten we  zien of we dat geld terugvorderen. Dat risico ligt bij de gemeente.’
De wethouder benadrukte: ‘Er zijn in Lisse geen gevalen van mensen die tussen de wal en het schip vallen. Als zoiets gebeurt, dan gaan we er zo snel mogelijk een mouw aanpassen; we betalen eerst het geld en gaan later uitzoeken of dat al of niet terecht was.’